Fotograf: Press

De ska lösa bostadsbristen - med hjälp av dejtingfilosofi

40 000 boenden står underutnyttjade i Stockholm. Men det ska den nya tjänsten Qasa ändra på - tack vare inspiration från dejtingvärlden.

Nära 40 000 boenden står underutnyttjade, enbart i Stockholms län. Men en grupp unga studenter, som själva fått uppleva den akuta bostadsbristen, är nu fast beslutna om att ändra på detta. 

”Vi har själva fått lida av den trasiga bostadsmarknaden och här är vår chans att faktiskt göra något åt saken. Bostadsbristen skulle nästan kunna halveras om dessa underutnyttjade hem hyrdes ut, men andrahand har hittills inneburit en osäkerhet och ett risktagande”, förklarar Mattia Tosti.

Tillsammans med vänner från bland annat Handelshögskolan, KTH, Konstfack och Harvard har han grundat tjänsten Qasa, som förenklar och försäkrar andrahandsuthyrning.

Inspirationen till tjänsten kommer bland annat från amerikanska dejtingsajter och tjänster för korttidsuthyrning.

”Vi ställde oss frågan varför det måste vara svårare att matcha hyressökanden än dejter? Det är ju ändå ens hem man öppnar upp, och då vill man kunna känna sig trygg med personen man hyr ut till”, förklarar Tosti.

Likt traditionella dejtingsajter presenteras hyresvärden därför med en profil över de hyresgäster som önskar söka lägenheten. Qasa kontrollerar samtidigt om personen t.ex. har betalningsanmärkningar, och går i god för dennes ekonomi.

Med bättre information om motparten hoppas företaget att fler lägenhetsägare ska våga hyra ut sin bostad, istället för att låta den stå tom. 

”Att hyra ut i andrahand kan idag upplevas som väldigt omständligt. Det skadar rörligheten på bostadsmarknaden, vilket vi alla i slutändan får lida av”, menar Mattia.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST