Fotograf: Jens Meyer

Svenska Innovationspriset 2014 - Sportkläder, smarta avlopp eller internetsäkerhet?

Sportkläder, smarta avlopp eller internetsäkerhet? Houdini, Xylem och Yubico – det är bolagen som i år gör upp om Veckans Affärers utmärkelse Svenska Innovationspriset.

För åttonde året i rad delar Veckans Affärer och ÅF ut Svenska Innovationspriset för att uppmärksamma svenska innovationer som nått ett kommersiellt genomslag.

För fem år sedan instiftades även Innovationspriset Student i samarbete med Vinnova för att uppmärksamma en person, grupp eller företag som skapat en innovativ tjänst eller produkt under sin utbildning på universitet eller högskola.

I år kommer Svenska Innovationspriset och Innovationspriset Student att delas ut den 4 november på Hilton Stockholm

Slussen i samband med Veckans Affärers konferens Framtidsdagen 2014.

Nominerade till Svenska Innovationspriset 2014:

Houdini

Klädbolaget som redan från start haft miljö i sitt DNA har nu på ett innovativt sätt anammat ett cirkulärt tänkande i en bransch där slit och släng fortfarande är kutym. De visar mod genom att öppna sina butiker för såväl uthyrning som second hand, att tidigt ha jobbat med återvunnen fiber, ha nolltolerans mot produktionsspill och medvetet hålla fastvid en långsiktig hållbar strategi. Att våga testa nytt, gå sin egen väg och tänka inifrån och ut, precis som att klä sig rätt, har varit en framgångsstrategi.

Xylem

Med hundraåriga rötter i svensk gedigen och välkänd kunskap om avloppspumpar har ett svenskt projektteam under ledning av Jürgen Mökander tagit fram Smartrun, en intelligent pumpstyrning för avloppsbranschen. Att föra in intelligens i pumpar som står för 20 procent av världens energiförbrukning är inte bara ett effektivt sätt att spara pengar på utan också ett sätt att spara på vår jord. Efter en gedigen test är Smartrun nu på väg att göra pumpstyrning smartare på bred front och ett bevis på hur långt bolag kan komma med kontinuerligt innovationsarbete.

Yubico

Vi blir dagligen påminda om hackarna som hotar den nya digitala ekonomin. Storbankernas kunduppgifter, privatpersonernas kreditkortsnummer och kändisarnas mobilnakenbilder – det finns inga system som dagens hackare inte kan knäcka. Notan, idag runt 1 000 miljarder dollar per år, blir allt tyngre att bära. Ur denna utmaning har entreprenörsparet Stina & Jakob Ehrensvärd framgångsrikt lyckats utveckla Yubikey, en lösning för att säkert, snabbt och enkelt logga in med en och samma USB-nyckel till hela internet. Att nominera bolaget, som nu står på randen till sitt riktigt stora genombrott, kändes självklart.

Och följande tre är nominerade till Innovationspriset Student 2014:

LUP

Med ängelpengar i ryggen och ett entusiastiskt team har KTH-
studenten Jakob Armö nu möjligheten att förverkliga sin spännande affärsidé om ett hitta.se för lastbilstransporter. Lösningen, som redan vunnit utmärkelser, är ett smart verktyg för transportbolagen att kunna optimera sina transporter genom bättre fraktinformation. Med en examen i logistik och jobb som lastbilschaufför bottnar hans idé i såväl teori som i praktik.

Mevia

Med en smart läkemedelsförpackning kan ett av medicinområdets största problem avhjälpas, nämligen dålig följsamhet. På bara två år har Linnea Olsson tagit sin idé från ett projekt på Chalmers till ett bolag med en CE-märkt fungerande produkt och samarbeten på flera stora marknader. Hennes digitala lösning påminner inte bara patienten om att ta sin medicin, utan registrerar också när medicinen plockas ut från förpackningen. Miljömässigt är den smartare än konkurrerande läkmedelsförpackningar med inbyggd elektronik.

Swiftcourt

En innovation som utmanar i en sektor präglad av konservativt tänkande. Att med digitala verktyg och ett framåtlutat tänk lösa delar av rättsväsendet som inte fungerar effektivt idag är vågat, men inte för vågat för Johan Hedén Hultgren som fick idén under sitt sista år som juridikstudent på Göteborgs Universitet. Genom sitt nystartade företag kan tvister, som i dag är för små för att lösas, få tillgång till rättvisan.

Juryn har i år bestått av Anders Snell, Åforsk, Jonas Wiström, vd ÅF, Jessica Nilsson, investment manager Northzone, Staffan Helgesson, partner Creandum, Annika Steiber, teknologie doktor och grundare Innoway och Jill Bederoff, reporter Veckans Affärer.


Tidigare vinnare av Svenska Innovationspriset:

2013: ABB

2012: Tobii Technology

2011: Rebtel

2010: Spotify

2009: SKF

2008: Melker Andersson Group

2007: Raysearch Laboratories

Tidigare vinnare av Innovationspriset Student

2013: Kalle Kodare, idag Codarica

2012: Comparific

2011: Pamoja Cleantech

2010: Solarcool


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST