Anna Kinberg Batra, Moderaternas gruppledare i riksdagen, var snabb med att kritisera. Fotograf: TT / Pontus Lundahl

Alliansen sågar regeringens plan för jobben

Tidigare idag presenterade regeringen sina planer för jobbpolitiken - och Alliansen är snabba med att såga förslagen.

Både Moderaterna och Folkpartiet har redan hunnit såga regeringens jobbpaket. Detta rapporterar TT. "Det var inte många nya jobb som Löfven och Romson presenterade i dag. Visst finns det 400 miljoner kronor till företagen, men det väger lätt mot att det samtidigt höjs skatter på arbete med sammanlagt 25 miljarder. Det är 50 gånger så mycket och det skulle slå hårt mot jobb och tillväxt", säger Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra.

SATSNINGARNA: Regeringens miljarder som ska skapa jobb

Folkpartiets partiledare Jan Björklund ser positivt på satsningarna på fler utbildningsplatser och på infrastrukturen, men är samtidigt kritisk till regeringens"ams-åtgärder", det vill säga traineejobb och extratjänster. "Att höja skatten på riktiga jobb i företag och i välfärdssektorn för att finansiera nya låtsasjobb som man inrättar, det är fel tänkt. Det här kommer inte att leda till fler jobb. Tvärtom. Högre skatter på jobb leder till färre jobb."

LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson anmäls för "tomma lador"

Skattehöjningarna som både Björklund och Kinberg Batra sågar är bland annat den höjda arbetsgivaravgiften för unga, den höjda löneavgiften för äldre över 65 år och den höjda inkomstskatten för höginkomsttagare.

 

Centerpartiets partiledare Annie Lööf håller med M och FP. "Pengar flyttas från riktiga jobb till Ams-åtgärder och bidrag. Det här är ju en klassisk socialdemokratisk politik som de dammat av från 90-talet med kunskapslyft och 90 dagarsgaranti. De höjer kostnader för att anställa unga kraftigt. De gör unga arbetslösa och sedan placerar man dem i traineejobb och Ams-åtgärder. Det är en jobbfientlig politik", säger hon.

MER KRITIK: Lööf och Björklund till attack mot regeringens nya skatt

Lööfs kritik slutar inte där. Hon sågar även regeringens förslag på extratjänster för långtidsarbetslösa. Hon menar att Alliansregeringens mål - att låta långtidsarbetsarbetslösa bli anställda hos bemanningsföretag - var bättre.

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.