Fotograf: TT

Regeringens miljarder som ska skapa jobb

Regeringen ska lägga 7,7 miljarder på att skapa jobb - så här ska pengarna fördelas.

Regeringen lägger totalt 7,7 miljarder kronor i budgeten för 2015 på "reformer för fler jobb", bland förslagen finns investeringar i infrastruktur och bostäder, ett utbildningskontrakt, kunskapslyft, traineejobb och extratjänster. Det sade statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens tillsammans med miljö- och klimatminister Åsa Romson på onsdagen.

"Detta är ett paradigmskifte, där åtgärder sätts in där de behövs", sade statsministern och tillade att den nya regeringen "ersätter särintresse med samverkan."

LÄS ÄVEN: Andersson lovar reformer för över 20 miljarder

För 2016 lägger regeringen reformer på detta område på 12 miljarder kronor, mer pengar går främst till kunskapslyftet, traineejobben och extratjänsterna.

Den största posten inom infrastruktur och bostäder är järnvägsunderhållet som får 1,24 miljarder kronor, följt av 500 miljoner kronor till kollektivtrafiken och 400 miljoner kronor till service och bredband på landsbygden.

Regeringen vill också öka efterfrågan på arbetskraft genom en aktiv näringspolitik, exempelvis genom 80 miljoner till exportfrämjande och skydd mot höga sjuklönekostnader, vilket beräknas kosta 300 miljoner kronor.

För att förbättra matchningen på arbetsmarknaden vill regeringen föra en mer aktiv arbetsmarknadspolitik genom ett utbildningskontrakt för knappt 800 miljoner kronor nästa år, ett kunskapslyft för knappt 2 miljarder kronor, traineejobb till en kostnad på 450 miljoner kronor samt extratjänster för knappt 500 miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: Lööf och Björklund till attack mot regeringens nya skatt

"Satsar man på extratjänster och traineejobb så vet vi att människor kommer närmare arbetsmarknaden", sade Stefan Löfven

Vidare lägger regeringen 900 miljoner på Arbetsförmedlingen och 200 miljoner till EU:s socialfond.

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.