Fotograf: Wikimedia Commons

Återhämtning på börsen väntas

Stockholmsbörsen väntas stabiliseras på torsdagen efter gårdagens kraftiga nedgång orsakad av oro över amerikansk data, svag tillväxt och globala konflikter.

På Stockholmsbörsen väntas en stabilisering på torsdagen, efter onsdagens kraftiga nedgång som utlöstes av amerikansk data och som spädde på oron över den globala ekonomiska tillväxten, ebola och IS.

Onsdagens amerikanska detaljhandelsdata gjorde marknaden rejält nervös över den ekonomiska utvecklingen och utlöste en försäljningsvåg på världens börser.

Nya uppgifter om att Federal Reserves chef Janet Yellen uttryckt förtroende gällande uthålligheten för USA:s tillväxt på ett möte för G30-gruppen under förra veckan gav dock lättnad, vilket kunde ses i slutet av den amerikanska handeln. De stora aktieindexen på Wall Street stängde visserligen på minus men de steg från bottennoteringarna mot slutet.

Nu blir Philadelphia Fed, som släpps klockan 16 svensk tid, extra intressant.

I Asien föll Tokyo och Hongkong kraftigt, dock ska man ha i åtanke att det i Asien blir en eftersläpande reaktion på onsdagens amerikanska detaljhandelsstatistik.

På valutamarknaden har rörelserna i de stora paren dämpats. Från onsdagens svenska stängning har dollarn tappat ytterligare något till 1:282 mot euron och 106:20 mot yenen.

Terminerna på de stora europeiska börserna pekar på en uppgång när handeln drar i gång. IG:s förhandel indikerade med 50 minuter kvar, en öppning om +0,2 procent för OMXS30 till nivån 1.277.

Det svenska nyhetsflödet har hittills under morgonen dominerats av bolagsrapporter som kan sammanfattas i följande punkter:

* Axis hade lägre intäkter än väntat och därmed blev resultatet på sista raden sämre än konsensus.

* Getinges rapport var svag på alla rader. Det som sticker ut är att den organiska ordertillväxten och den organiska omsättningstillväxten blev negativa när konsensus var att båda dessa skulle vara på plus. Getinge sänkte sin prognos över den organiska faktureringstillväxten för helåret.

* Avanzas resultat för det tredje kvartalet avvek inte mycket från förväntningarna.

* Fabege och Tribona har också kommit med rapporter. Fabeges vd är inte nöjd med nettouthyrningen under det tredje kvartalet. Tribonas positiva marknadssyn förstärktes under tredje kvartalet.

En hel del makrostatistik kommer under dagen. Bland annat bjuder EMU på handelsbalans och KPI medan USA levererar industriproduktion, ovan nämnda Philadelphia Fed och veckostatistik över nyanmälda arbetslösa.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST