Nu tar e-ciggen klivet in på börsen

Den har kallats för "den ultimata douchebagmarkören", men försäljningen ökar explosionartat. Nu vill bolagen bakom e-ciggen noteras på Nasdaq.

E-cigaretter har länge setts som en obetydlig fluga i den enorma tobaksindustrin. Men försäljningen ökar explosionsartat, och flera bolag siktar nu på att ta klivet in på börsen.

Tidigare i höstas ansökte den kinesiska tillverkaren Kimree om introduktion på Nasdaq till ett värde av 1250 miljoner dollar, och i måndags ansökta Electronic Cigarettes International Group om samma sak. Listningen värderas till cirka 150 miljoner dollar.

Finwire rapporterar att företaget, som bildades 2010 och går med förlust, spår tillväxt och uppskattar att försäljningen för tredje kvartalet kommer att uppgå till mer än första halvan av 2014.

I en rapport från 2013 spår investmentbanken Goldman Sachs att e-cigaretter kan ha tagit så mycket som 20 procent av den totala globala tobaksmarknaden redan 2020.

Den franske professorn Bertrand Dautzenberg på L'Office français de prévention du tabagisme (som ungefär motsvarar svenska Folkhälsoinstitutet) har tidigare blivit uppmärksammad för sitt uttalande i Le Monde om eventuella hälsorisker.

"Att röka tobak är som att köra mot enkelriktat på en motorväg. E-cigaretten innebär däremot att man håller 140 kilometer i timmen, där max 130 är tillåtet", säger han.

I våras utnämnde Nöjesguidens Parisa Amiri e-ciggen till "den största douchebag-markören just nu"

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant