Fotograf: Lars Pehrsson/TT

"Ju bättre vi får det desto olyckligare blir vi"

Vi är rika, mätta och materialistiska idag - men olyckliga. Det är läge att skippa mindfulnessappen, boka av terapeuten och i stället damma av lite gammal hederlig filosofi, tycker vår krönikör.

Jag ska erkänna en sak: jag tänker oproportionerligt mycket på hur bortkommen den moderna människan är. Jag tycker, precis som Strindberg, att det är synd om människorna.

Frikopplad från alla slags syften, i kölvattnet av kärnfamiljens och religionens förlorade roll - eller ok om man så vill - är vi i stället besatta av vår egen lycka och självförverkligande. Den moderna människan har blivit en mätt och materialistiskt tryggad individ - men hon har också blivit en renodlad narcissist.

Vi har det ekonomiskt sett bättre än någonsin - samtidigt fylls medicinska lexikon årligen med nya diagnoser för psykisk ohälsa. Enligt SCB har svenskarnas reallöner ökat med 55 procent de senaste tjugo åren. samtidigt har depression seglat upp som vårt största folkhälsoproblem - mellan 20 och 40 procent av alla svenskar lider i dag av någon form av psykisk ohälsa.

Vi är således sekulära, rika och olyckliga.

Jag är inte alls troende. Men jag längtar efter att tro på något. Jag har förvånat kommit på mig själv att slinka in i kyrkliga rum i världens stora städer för att undkomma storstadskalabalik och köphets.

Jag tänker att människan behöver ett lugnt rum, ett utrymme för eftertänksamhet och vägledning.

Jag fantiserar om att det här behovet inte ska fyllas av dyra yogalektioner, ännu dyrare terapeuter eller spavistelser. Eller mindfulnessappar.

Jag vill i stället slå ett slag för filosofin som den moderna människans själsliga räddning. För när vi dukar under av prestationskrav, utseende- och livsstilshets, stress och självförverkligandesnurr så behöver vi något att klamra oss fast vid. Något som kan vägleda oss.

Den schweiziske författaren och tvproducenten Alain de Botton har skrivit en rad populärfilosofiska böcker med syftet att omvandla något så abstrakt som filosofi till praktiska tillämpningar.

I "Filosofins tröst" kopplar han samman våra vanligaste vardagsproblem med den filosof som bäst ger praktiska råd i ämnet: Har du fått ditt hjärta krossat? Här kan Schopenhauer hjälpa. Känner du dig otillräcklig eller har drabbats av motgångar?

Detta är vad Montaigne och Seneca har att säga. Åtskilliga tillfällen har jag begravt näsan i dessa sidor, i sökandet efter stöd utan ekonomiskt eller religiöst förbehåll. som ett brev på posten lanseras i slutet av september den nya tidskriften Modern Filosofi.

Här behandlas den moderna människans spörsmål - stort som smått - med filosofi som verktyg.

Tanken är att låta filosofin guida oss i allt från stora existentiella frågor till vardagliga situationer, till exempel under parollen "filosofi på jobbet".

Jag frågar chefredaktören, Patrik Hadenius, om hur han ser på den moderna människans behov av filosofi. Han menar att filosofin kanske inte kan ge entydiga svar, men hjälpa oss att sortera tankarna och gå vidare:

"Vi behöver filosofiskt resonerande, grubblande, funderande, fnulande på alla plan. Det är det som gör oss till människor. Vi funderar både i vardagen, som om man ska ge pengar till tiggare och om man måste städa och ha det ljust och fräscht hemma, som om evigheten: meningen med livet och finns en gud? "

I höstas kom dessutom två uppsättningar med titeln "Meningen med livet", den ena signerad Alex Schulman och Sigge Eklund, den andra superakademikern Ann Heberlein. Båda föreställningarna med ambitionen att använda humor som verktyg för att peta på existensens kärna.

Det är inte säkert att det presenteras - eller ens finns - ett svar. Men det kan vara lika givande att bara grubbla lite kring det.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  2. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  3. Klimatpsykologen: Vi måste inse att vi inte är maktlösa bara för att världen befinner sig i kris
  4. Wikipedia kompletterar svensk historia – för att göra den mer jämställd
  5. Harvardforskarna: Kvinnliga chefer presterar bättre än manliga
  1. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  2. Viktigaste faktorn till en framgångsrik start-up – enligt stjärnentreprenören som sålde sin app för 816 miljoner
  3. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  4. Stressdoktorns recept: Så kan du vaccinera dig mot stress i höst
  5. Analytikern: Butiksdöden är inte e-handelns fel

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.