Fotograf: Stocksnap

"Vi borde ha tre dagars arbetsvecka"

En av världens rikaste personer tycker att vi borde jobba maximalt tre dagar i veckan. "Du måste ha mer tid att lägga på dig själv under livet". 

Mexikanaren Carlos Slim, en av världens rikaste personer med en förmögenhet på nästan 200 miljarder kronor, tror att vi i framtiden kommer att ha tre dagars arbetsvecka. 

I en intervju med CNN var han tydligt för införandet av en kortare arbetsvecka.

"Jag är säker på att det kommer hända, men jag vet inte när. Jag tycker att människor borde jobba tre dagar i veckan", sa han.

För att kompensera för den kortare veckan föreslår han att människor ska jobba längre. Han säger att om man ska jobba tre dagar kan man dessa dagar jobba upp mot 11 timmar. Och det finns ett till sätt man ska ta igen tiden man förlorar på två extra helgdagar.

"Man ska inte pensionera sig vid 60 eller 65. Det borde man istället göra vid 75."

I framtiden ska det vara maskinerna som jobbar hårdast, enligt Slim. På det sättet ska människor få mer tid över.

"Du ska ha mer tid som du kan lägga på dig själv under livet. När du är en del av arbetskraften ska du ha tid över för underhållnig, för din familj och för att skapa livskvalité."

Han nämner även att tiden skulle kunna användas åt att lära dig mer så att du blir ännu effektivare i jobbet. Det stora problemet är enligt Slim att vi skjuter upp lyckan på framtiden. Man borde inte behöva pensionera sig för att ha tid att vara lycklig.

Slim är säker på att en tre dagars arbetsvecka kommer vara bra för ekonomin och ser fram emot förändringen.

Även i Sverige har flera experter på senare år ifrågasatt den traditionella synen på arbetstid. I sina studier av arbete upptäckte forskaren Roland Paulsen att vi i snitt ägnar oss åt två timmars tomt arbete per dag, som till exempel rökpauser och privat internetsurfande.

LÄS MER: Paulsen: "Vi jobbar för mycket - helt i onödan"

Den rikskända professorn Bodil Jönsson, som skrivit böckerna "Tio tankar om tid" och uppföljaren "Tio år senare: Tio tankar om tid", anser i sin tur att vi borde överväga att minska arbetstiden radikalt, kanske ända ned till två timmar.

LÄS MER: "Därför borde vi bara jobba två timmar per dag"


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.