1 av 8
Fotograf: Brendan McDermid/TT

Så ska Kinas rikaste man ta över världen

Efter världens största börsintroduktion blev Jack Ma Kinas rikaste man. Hans största förebild är Forrest Gump, men Mas eget liv är lika osannolikt. Och allt började med att han letade efter öl på nätet.

Att Jack Ma nämner filmkaraktären Forrest Gump som sin största förebild är föga förvånande. Hans eget liv skulle mycket väl kunna skildras i en feelgoodfilm med lika många oväntade vändningar som Tom Hanks rollkaraktär genomgår i filmen från 1994.

Historien om Jack Ma är - åtminstone om man sätter framgång som måttstock för lycka - något av en hjältesaga både för andra entreprenörer och för ett land som aldrig tidigare sett ett inhemskt företag växa så stort och snabbt. När Jack Ma börsnoterade sin internetjätte Alibaba Group tidigare i höst värderades företaget till 231 miljarder dollar, högre än företag som Facebook, Amazon och Intel. noteringen var den största av sitt slag genom tiderna och aktien stängde redan första dagen cirka 38 procent över noteringskursen på 68 dollar.

Alibaba Group är moderbolaget vars flera dotterbolag har gemensamt att de verkar online. Mest känt är Taobao, en sorts kinesisk motsvarighet till ebay eller Amazon. Fler bolag inom koncernen erbjuder tjänster inom business to business, sökmotorer för shopping och andra datatjänster. Alibaba Group har 25 000 anställda, företagen står för 60 procent av alla paket som skickas inom kina och för 80 procent av den totala försäljningen på nätet i landet. Visionären Jack Ma vill att hans bolag ska hjälpa entreprenörer och småföretagare att nå ut med sina varor. Han beräknar att man inom kort kommer att stå för 200 miljoner paketförsändelser per dag. Nyligen sade han till New York times att en vision är att förändra kinas sociala och ekonomiska ställning, att göra landet till världens största marknad på internet.

Det, och att skapa en miljon nya jobb.

Fakta

Jack Ma:
Född: 15 oktober 1964. Bor: i Hangzhou i Kina. Gör: Grundare, styrelseordförande och tidigare vd för Alibaba Group. familj: frun Zhang Ying, en dotter och en son. Karriär: engelsklärare och tolk. Startade China Pages, sitt första internetbolag, år 1995. fyra år senare grundade han näthandeln Alibaba Group. Aktuell: Börsintroducerade Alibaba Group den 19 september.
Tidslinje:
1988 
tar examen och blir erbjuden jobb som engelsklärare vid samma universitet. lön? Cirka 100 kronor i månaden. 

1995 

Reser till Usa och upptäcker internet. Startar sitt första bolag, China pages - en sorts gula sidorna på nätet. 

1999 
Presenterar idén till näthandelsbolaget Alibaba. 

2000 
Det japanska telekombolaget Softbank tror på idén och satsar 20 miljoner dollar i Alibaba. 

2005 
Yahoo investerar 1 miljard dollar i Alibaba Group. 

2014 

Alibaba Group börsnoteras till ett värde av 231 miljarder dollar. Jack Ma blir Kinas rikaste man, god för 25 miljarder dollar. 

"De kallar mig crazy Jack, och jag hoppas att fortsätta vara så galen nästkommande trettio år", säger han.

Det plötsliga internationella intresset för alibaba Group har de senaste veckorna kretsat mycket kring siffror. Men historien om företaget är lika mycket en historia om dess grundare, liksom om ett tydligt steg framåt mot toppen för världens näst största ekonomi - Kina.

Det finns en detalj i Jack Mas uppväxt som nu framstår som avgörande för hans position som affärsledare i dag. När han var tolv år gammal, i miljonstaden Hangzhou, gick han upp klockan fem varje morgon och hoppade på cykeln.

Han trampade bort till stadens största hotell, fyrtio minuter från hemmet, där han övade sin engelska med utländska turister. Språkkunskaperna har överglänst hans sinne för siffror - de dåliga betygen i matematik stoppade honom senare från att bli antagen till alla skolor han sökte sig till - och tack vare intresset för språk tog sig Jack Ma ut i världen. Om inte det hade skett, hade han inte varit där han är i dag.

Utöver drivkraften redan som tolvåring, att cykla flera mil varje dag för att lära sig engelska, spelar så klart tajmning en viktig roll i detta kapitel av historien om Jack Ma. cykelturerna inleddes samma år som den kinesiska kommunistledaren Mao Zedong avled. I samband med det började turisterna komma till Kina. Ett decennium tidigare hade Jack Ma inte haft amerikanska, brittiska och australiska turister att öva sin engelska med. I åtta år följde han samma rutin och utvecklade sin hemmasnickrade engelskakurs till att erbjuda turister gratis guidning av staden Hangzhou.

"De åtta åren förändrade mig på djupet.Jag började bli mer globaliserad än de flesta kineser. Vad jag lärde mig från mina lärare och böcker var något helt annat än vad utländska besökare berättade för mig", säger Jack Ma i en intervju från 2008 med det amerikanska magasinet Inc. trots sin skepsis inför kinesiska läroverk sökte han sig efter grundskolan till en högre utbildning. Två gånger kuggades han i antagningsprovet till högskolan Hangzhou teacher's Institute, men blev till sist antagen. År 1988 tog han sin examen och blev som enda avgående student, av totalt femhundra, erbjuden en tjänst som lärare på samma universitet. Det var inte riktigt vad han hade tänkt sig, Jack Ma ville hellre ge sig in i affärsvärlden, men arbetsmarknaden var mycket begränsad och han fick nöja sig med en lärarlön på strax under 100 kronor i månaden.

Fyra år senare var företagsklimatet i regionen starkare och han började söka nya jobb. trettio olika jobb, närmare bestämt. Han fick avslag på varenda ansökan.

Den amerikanska snabbmatskedjan KFC, som funnits i kina sedan 1987, fick ta emot 24 arbetsansökningar det året, 23 av de ansökande fick anställning, bara Jack Ma blev utan jobb.

I stället började han erbjuda sina tjänster som tolk, en eftertraktad tjänst under tidigt 1990-tal då allt fler handelsdelegationer reste åt båda riktningar mellan USA och Kina.

"Jag besökte Seattle 1995 som tolk, och en vän visade mig internet för första gången. Vi sökte efter ordet 'öl' på Yahoo och upptäckte att det inte fanns någon data om kina. Vi beslöt oss för att lansera en sajt och registrerade namnet China Pages", berättar Jack Ma i en intervju med det amerikanska magasinet Inc.

Besöket i USA blev avgörande för Jack Mas senare framgångar. Han hade upptäckt internet, och han hade sett sin nya favoritfilm "Forrest Gump". Han flög hem mer motiverad än någonsin att göra affärer på nätet.

"Min dröm kommer från USA. när jag besökte Silicon Valley såg jag en kväll hur gatorna fylldes av trafik, och alla upplysta byggnader. Där väcktes min passion", sade han i en intervju med new York times tidigare i höst.

Sajten, en kinesisk version av Gula sidorna, startade som ett företag med 2 000 lånade dollar i startkapital - och Jack Ma blev en av Kinas första cyberpunkare.

"Jag visste ingenting om datorer eller epost. Jag hade aldrig rört vid ett tangentbord tidigare. Det är anledningen till att jag kallar mig själv för 'blind man ridande på en blind tiger'".

Fyra år efter första besöket i USA och starten av hans första internetbolag, satt Jack Ma på ett kafé i San Francisco och funderade över vad hans nästa bolag skulle heta. Han vinkade till sig servitrisen och frågade vad hon visste om Ali Baba och hon svarade "Sesam, öppna dig".

Ett passande namn för affärsidén om en internetportal som skulle öppna upp möjligheter för många små företag att sälja sina varor.

Hemma i Hangzhou bjöd Jack Ma in sjutton vänner till sin lilla lägenhet för att presentera den nya idén, som handlade om att bygga broar mellan Kinas enorma och utspridda befolkning med hjälp av internet.

Med hjälp av sina sjutton vänner lyckades han skramla ihop 60 000 dollar som startkapital. Det blev också en vägledande metod för företagets struktur och kultur, som än i dag kommunicerar fokus på "samarbeten, minskad byråkrati och uppmuntran till delat ansvarstagande".

Tillsammans med sina medgrundare fick Jack Ma snart loss 5 miljoner dollar från olika affärsänglar, följt av ytterligare 20 miljoner dollar från japanska telekombolaget Softbank. År 2005 tog Alibaba Group in ytterligare 1 miljard dollar i investeringar från Yahoo och 2011 fylldes kassan på med 1,6 miljarder dollar från investmentbolagen Silver Lake Partners och DST Global.

Som oftast i affärsvärlden är det svårt att skrapa på ytan hos människor bakom framgång och förmögenhet. Att Jack Ma kommer från enkla förhållanden och har kämpat sig upp till toppen trots motgångar i yngre år, är en historia som han också gärna delar med sig av i såväl kinesiska som internationella medier. Även om intervjuer med Jack Ma överlag är sällsynta.

Mer sällan talar han om sitt privatliv.

Jack Ma är gift med Zhang Ying, de träffades redan under universitetsåren, båda som studenter. De gifte sig efter examen, och båda började samtidigt arbeta som lärare. Zhang Ying berättade förra året i en intervju med Want China Times (en av de fyra största dagstidningarna i Taiwan) att familjelivet påverkades mycket under Alibabas uppstartsår. Hon själv slutade tidigt att arbeta som lärare och tog anställning jämte sin man på Alibaba Group. Enligt vissa källor var hon medgrundare och pådrivande från dag ett.

"Men till en början fick jag mest laga mat åt alla min makes mötesdeltagare, alla möjliga tider på dygnet, och springa märkliga ärenden", säger hon till Want China Times.

Enligt Zhang Ying hade varken hon eller hennes make tid för familjen under Alibaba Groups första år, och de träffade sin son Ma Yuankun, född 1992, bara på helger. I samma veva som Zhang Ying blev chef för Alibabas högkvarter i Kina blev den då tioåriga sonen beroende av dataspel och tillbringade sina dagar på internetkaféer. Att komma hem, var enligt sonen, meningslöst eftersom föräldrarna aldrig var där. Jack Ma började oroa sig för sin son och kom på en lösning: uppmana sin fru att säga upp sig, för att i stället bli hemmafru.

Innovativ i affärer betyder inte nödvändigtvis att man är särskilt innovativ i privatlivet.

Förra året blev Jack Ma utsedd till "Årets person" av Financial Times, med motiveringen att han personifierar Kinas internet. Tidningen kallar honom för "gudfadern av Kinas stridslystna entreprenörsanda".

Det har gått nitton år sedan Jack Ma för första gången upplevde nätet genom att söka på ordet "öl". I september blev han Kinas rikaste man, tack vare att han gjorde sin internetsökning redan år 1995.

Sedan dess har han inte introducerat några stora innovationer i sig, men han förutspådde internets styrka för såväl små- som storskaliga affärer, och han agerade snabbt.

Eller som teknikmagasinet Wired skrev efter Alibaba Groups börsintroduktion i USA i september: "Företaget uppfann inte Iphone eller något banbrytande operativsystem eller ens nätshopping. Men i teknologins affärsvärld är inte innovation något som enbart uppkommer genom forskning och utveckling, det är vad som händer när du tillgängliggör den teknologin för så många människor som möjligt. " Att sökordet var just "öl" när Jack Ma kom i kontakt med nätet första gången kanske också säger något om hur han är som person, eller åtminstone som chef.

På Youtube finns ett tv-klipp från 2009 i vilket han, iklädd peruk och solglasögon, sjunger Elton Johns "Can you feel the love tonight" från filmen "Lejonkungen", för sin då 16 000 personer stora personalstyrka på en arena i Hangzhou. Personalfesten tycks ha varit ett enormt spektakel och hela församlingen skanderar i filmklippet "Ali, Alibaba, Ali, Alibaba", medan de vevar med sina lysstavar i luften.

Också i en ny intervju med CNBC:s intervjupanel framstår Jack Ma som en sprallig pojke i en vuxen mans kostym. På frågan om vem hans hjälte är kommer Forrest Gump åter på tal.

"Jag gillar den killen, och har sett filmen minst tio gånger. Om jag känner mig frustrerad ser jag 'Forrest Gump'. Jag såg den igen inför mitt besök här på Wall street.

Filmen säger mig alltid att vad som än förändras är du alltid dig själv. " I den hastiga intervjun med CNBC väcktes frågan om vilka amerikanska bolag Jack Ma är intresserad av att förvärva.

"Det finns många aktörer som jag vill lära från. Om jag sedan köper dem eller inte är inte viktigt, vi kan jobba tillsammans med att hjälpa 'the small guys'. Jag vill skapa ett hälsosamt ekosystem för småföretagare, för att nå dit är vi beredda att göra vad som helst. " Redan i dag är Alibaba Group en ledande brygga mellan köpare och säljare i Kina, inom praktiskt taget alla branscher.

Nu vill Jack Ma aggressivt plöja fram på nya marknader.

"Jag vill inte bara hjälpa småföretag i Kina, utan också i Afrika, i Sydostasien, i Europa, och i USA. Om femton år ska man se tillbaka på Alibaba på samma sätt som man i dag ser på Microsoft och IBM, ett företag som förändrade världen. " Enligt Forbes är Jack Ma, sedan Alibaba Groups börsintroduktion, numera Kinas rikaste man - god för 25 miljarder dollar - och på frågan från CNBC vad Jack Ma ska göra med sin snabbt växande förmögenhet, svarar han att rikedomen är "en huvudvärk".

"För fjorton år sedan frågade jag min fru om hon ville vara gift med en rik man eller respekterad affärsman. Hon svarade det senare, eftersom hon aldrig trodde att jag skulle bli rik. Som jag ser det var mitt jobb att tjäna pengar fram tills jag fyllde femtio. Nu när jag är femtio är mitt jobb att spendera pengar och på så sätt se till att fler blir rika. "


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST