Grundarna Alan Mamedi och Nami Zarringhalam Fotograf: Truecaller

Svensk uppstickare får in 430 miljoner i riskkapital - "vi ska bli lika stora som Skype"

I senaste finansieringsrundan fick de in 430 miljoner. En av de nya ägarna är Skype-grundaren Niklas Zennström som ser potential i det svenska teknikbolaget.

En av Sveriges hetaste uppstickare, teknikbolaget Truecaller, får nu in över 430 miljoner i riskkapital, skriver Di. En av de nya ägarna är Skype-grundaren Niklas Zennström. 

Riskkapitalisterna Kleiner Perkins Caufield & Byers är ett av de bolag som investerat under Truecallers senaste finansieringsrunda. För dem tog det bara en timme att bestämma sig. Grundarna av Truecaller, Alan Mamedi och Nami Zarringhalam, blev glatt överraskade av att beslutet gick så snabbt i Silicon Valley. ”Det är inte precis den erfarenheten man har av svenska riskkapitalbolag”, säger Mamedi till Di.

LÄS ÄVEN: Alla vill köpa svenska bolag - 10 unga teknikföretag som är näst på tur

Att beslutet inte tog lång tid är dock inte oväntat. Truecaller imponerar på alla. Varje dygn laddar 200 000 personer ner deras app som beskrivs som världens största telefonkatalog, med över en miljard unika nummer. Tillväxten har fördubblats på ett år och grundarna ser fortsatt potential att växa. ”Vi har 85 miljoner användare i dag och planen är att ha en halv miljard användare i slutet av nästa år. Med den tillväxten vi har nu är jag övertygad om att vi kommer nå det målet”, säger Mamedi.

TIDIGARE: Svensk app får 100 000 nya kunder - varje dag

Intäktssidan har dock inte kommit ikapp än. Under 2013 ökade omsättningen enbart med 6,4 miljoner och bolaget visade upp en förlust efter finansiella poster på 17,1 miljoner. Men detta är inget som gör grundarna eller investerarna oroliga. ”Vårt fokus är att fortsätta investera i produkten och tekniken som krävs för att skapa världens största sökmotor för personsök. Vi har såklart en väl utvecklad långsiktig plan för att bli lönsamma”, sa Mamedi till Di och pekade på att det idag görs 1,5 miljarder sökningar i appen per månad. ”Inom olika former av sök har vi goda möjligheter att bygga en långsiktig och hållbar affärsmodell."

En av de nya ägarna är Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico. Zennström, som grundade Skype, kommer även att agera rådgivare till Truecallers styrelse. ”Det är härligt att se ett team från Sverige omdefinierar hur vi kommunicerar och att de skalar sin teknologi globalt”, sa Zennström i en kommentar. Mamedi ser gemensamma nämnare med Skype. ”Skype är ju som Truecaller fast det är en annan typ av produkt. Det vi bygger ska bli lika stort som Skype men inom vår nisch. Målet är att Truecaller ska få en lika stor betydelse som Skype har i dag inom telefoni”, sa han om framtiden.

LÄS ÄVEN: Hemligheten bakom appsuccén

Truecallers gamla ägare Sequoia, affärsängeln Jerry Murdock och bolaget styrelseordförande Stefan Lennhammer har också valt att investera ytterligare i senaste finansieringsrundan. Finansieringen är vital. ”Vi är ett väldigt tekniktungt bolag och vi gör just nu stora investeringar i vår produkt, plattform och talangfulla personer”, sa Mamedi. 

Efter rundan får även Truecaller tre nya styrelseledamöter. Ägaren och affärsängeln Jerry Murdock tar plats i styrelsen tillsammans med Mattias Ljungman från Atomico och John Doerr som sitter i Googles styrelse. Att Google skulle kunna vara intresserade av Truecaller har det pratats om förut och nu väcks frågan till liv igen. På en fråga om kopplingen till Google svarar Mamedi att "man kan tolka det på ett positivt sätt att vi har en god vän på andra sidan. Men i den här världen uppträder folk extremt professionellt och håller isär sina uppdrag.” Di frågar sedan hur Truecaller skulle ställa sig till ett bud från Google. ”Jag har inte ens tänkt på det", säger Mamedi.

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.