1 av 4
Bildspel: Du ska sitta på Darma när du jobbar. Kudden läser av exakt hur du sitter. Fotograf: Darma

Hetast på Kickstarter - de ska hjälpa dig att sitta smartare

Deras smarta kudde ska få dig att sitta bättre när du jobbar, ta pauser när din kropp som mest behöver det och tänja de muskler du faktiskt skadar i ditt sittande.

"Sitting has become the smoking of our generation", sa Nilofer Merchant under sitt TED-tal. Och undersökningarna haglar - vi sitter både fel och för mycket. Detta vill teamet bakom Darma hjälpa oss med. Pordukten ser ut som en platt kudde och det är meningen att vi ska sitta på den när vi jobbar. Den är utrustad med fiberoptiska sensorer och ska lära oss att sitta smart. I dagsläget har kudden fått in 166 491 dollar på Kickstarter, motsvarande 1,2 miljoner kronor.

MER KICKSTARTER: Rekord på Kickstarter - "bärbar fest" har fått in över 13 miljoner dollar

Darma-kudden kopplas via bluetooth till en app. När den läst av hur du sitter berättar appen hur du borde sitta istället. Appen har även en inbyggd timer som håller koll på hur länge du sitter och berättar när du borde försöka stå upp och jobba. Den ger dig även tips på tänjningar och rörelser du borde göra under dagen för att motverka de spänningar ditt sätt att sitta på skapar. 

LÄS ÄVEN: Muggen som inte välter - får in 700 000 på Kickstarter

Kudden mäter även hur du andas och dina hjärtslag. På det sättet kan den känna av när du blir stressad och påminna dig om att ta en mikropaus vid dessa tillfällen. I sin film på Kickstarter berättar man att målet är att hjälpa dig undvika onödiga ryggsmärtor och förbättra din hälsa. I ett samhälle där allt fler arbetar vid datorer är sittandet det nya hotet mot hälsan. Amerikanerna sitter i snitt 9,6 timmar per dag idag och om man sitter på fel sätt medför det risk för smärta i 13 olika delar av kroppen - dessa siffror är nog inte så annorlunda för svenskarna.

Darmas Kickstarterkampanj hittar du här.

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant