Fotograf: H&M

Hållbarhetsdagen: H&Ms hållbarhetschef vill göra fler kläder av avfall

Helmersson berättar om hur H&M jobbar med hållbarhet och Truvé presenterar två spännande trender.

Hållbarhetsdagen gick av stapeln den 8 oktober på Grand Hotel i Stockholm. Dagens två första talare var Helena Helmersson och Staffan Truvé.

Helmersson, som är hållbarhetschef på H&M och i år blev näringslivets mäktigaste kvinna, inleder Hållbarhetsdagen. Hon berättar om hur H&M ser på ansvar i värdekedjan och hur börsens största bolag jobbar med hållbarhet. Hon poängterar att hållbarheten måste integreras i bolaget. "Alla avdelningar måste ha egna hållbarhetsmål att jobba med", säger hon. 

LÄS ÄVEN: De vann E-Prize 2014 - och är bäst i Sverige på energieffektivisering

H&M samarbetar redan med flera olika konkurrenter för att kunna skapa hållbara förhållande för exempelvis textilarbetare i Bangladesh. Ett stort sammarbete inom branschen handlar om bomull. Målet är att 2020 ska all bomull företagen använder komma från hållbara källor. Helmersson sa även att "hållbarhet är en viktig del av att vara långsiktigt lönsamma". 

"Något som blir allt viktigare på vår agenda är hur man kan använda avfall. Detta är vad cirkulär ekonomi betyder för oss", berättar Helmersson. På scenen har hon med sig H&M Conscious nya kollektion i denim som lanserades förra torsdagen. I ett samarbete med ett spanskt bolag, som är experter på tvättprocesser inom denim, har man gjort jeans med 79% ekologisk bomull och 20% återvunnen bomull. De har även lyckats få ner vattenanvändningen med 56% i produktionen. Conscious har även jobbat med andra material. Förra året använde man nio miljoner PET-flaskor för att göra kläder. En av presentatörerna, Jessica Cederberg Wodmar som är hållbarhetscoach, bär dagen till ära en klänning gjord av just återvunna PET-flaskor.

LÄS ÄVEN: Familjeägt knäckebrödsföretag före sin tid inom hållbarhet

Något som nyligen överaskade Helmersson var hur mycket kläder H&M lyckats samla in genom sina klädinsamlingar. Hon berättar att målet med dessa är att förändra beteendet bland konsumenterna och föra in den cirkulära ekonomin i vår vardag. Kläderna som samlas in ska återvinnas och bli nya kläder. Just nu arbetar modejätten hårt med att kunna återanvända fibrer. Det stora målet för hela modeindustrin är att skapa tekniska lösningar som gör att man kan återanvända fibrer i flera omgångar. I dagsläget är det krångligt, då de flesta kläder består av flera olika fibertyper och det är svårt att dela upp dem i efterhand. Helmersson är dock övertygad om att det snart kommer finnas teknik som gör det möjligt att återanvända polyesterfibrer, vilket kommer innebära stora möjligheter i branschen.

Efter Helmersson intar Staffan Truvé scenen. Truvé är styrelseordförande i Interactive Swedish ICT, CTO och Recorded Future. Idag diskuterar han hållbara, uppkopplade trender. Han tar avstamp i området internet of things, eller som han kallar det machine to machine. Han menar att den exponentiella utvecklingen inom IT kommer fortsätta. Antalet datorer i världen kommer öka explosionsartat och de som tillkommer kommer främst att kommunicera med varandra. Teknik blir också billigare och billigare, och då skapas intressanta möjligheter för nya trender. 

LÄS ÄVEN: Fabriken som slaktat 90 procent av sina koldioxidutsläpp

Två trender Truvé uppmärksammar är möjligheten att automatisera processer och sättet tekniken kan skapa beteendeförändringar. Automatiseringstrenden har främst diskuterats inom arbetet med energieffektivisering. Som exempel nämner han precisionsjordbruk. Genom att placera ut pinnar som kan läsa exempelvis fukten i jorden och sedan låta drönare vattna torra delar sparar man både tid och energi.

Beteendeförändringstrenden handlar om hur utvecklingen som hållit på i flera år i industrin nu rört sig in i vårt privatliv. Personprodukter som läser av vår energianvändning och sedan ger oss indikationer på hur mycket energi vi förbrukat har blivit allt vanligare. Truvé visar en lampa som läser av hur mycket el vi förbrukat under dagen och som börjar sluta sig när vi förbrukat mer än vi borde.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.