Fotograf: Wikimedia

Hållbarhetsdagen: Energieffektivisering och att skapa hållbara affärer

Hållbarhetsdagen inleds snart och frågorna som ska diskuteras är relevantare än någonsin. Energieffektivisering är något vi måste bli bättre på - och alla kan inspireras av de företag som nominerats till E-Prize 2014.

Idag går Veckans Affärers hållbarhetsdag av stapeln. Vid 13.30 hälsar Ulf Skarin och Jessica Cederberg Wodmar välkommen och efter detta följer en rad spännande talare som ger en bild av de smartaste lösningarna för hur vi optimerar våra resurser för att skapa en hållbar framtid. Temat är hur smartare energi och resursanvändning ger smartare affärer. Och hur en uppkopplad värld kan bli en effektivare värld. Under eftermiddagens gång kommer du bli uppdaterad om de viktigaste lärdomarna här på VA.se och på twitter. Schemat för dagen hittar du här.

De ska talas mycket om energieffektivisering. Världens energikonsumtion har ökat med 50 procent sedan 1990 och dubblats sedan 1970. Om vi inte skulle fortsätta effektivisera energianvändningen i våra fastigheter skulle vi 2050 ha 50 procent mer energiåtgång för och koldioxidutsläpp från världens fastigheter jämfört med i dag. Det beror på att det under samma tid kommer att byggas mer hus i tillväxtmarknadsländer än vad vi har i USA och Europa tillsammans i dag. Allt enligt en analysrapport från investmentbanken Credit Suisse.

Industri och fastigheter står för två tredjedelar av världens energianvändning i dag. Här finns alltså enormt mycket att göra för att spara. Och väldigt mycket görs. Det har vi återigen fått bevis för. De nominerade till E-Prize 2014 har alla engagerat jobbat med energifrågan genom hela organisationen och imponerar med innovativa lösningar som i flera fall slaktat över 50 procent av deras energiförbrukning. E-Prize är ett samarbete mellan E.ON och Veckans Affärer. Det är näringslivets mest prestigefulla energipris och belönar små och stora företag i Sverige, som på ett innovativt och effektivt sätt arbetar för att spara energi - och samtidigt skapar bättre affärer.

Ikväll ska E-Prize 2014 delas ut för i tre kategorier, här kan du läsa mer om de nominerade och deras smarta lösningar.

STORA FÖRETAG
Höganäs: De värmer upp hela kommunen - och sparar miljoner
Nordic Sugar: Svenska sockerjätten som valt bort naturgasen
Kemira Kemi: Deras energi smittar av sig

SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG
Emballator Lagan Plast: Fabriken som slaktat 90 procent av sina koldioxidutsläpp
Leksands Knäckebröd: Familjeägt knäckebrödsföretag före sin tid inom hållbarhet
Kolmårdens Djurpark: Sparad el gav gladare personal - och är bättre för djuren

FASTIGHETER OCH OFFENTLIG SEKTOR
Coop Fastigheter: Coop fastigheter vill bygga en hållbar stad
Falu Energi och Vatten: Falun är nu helt utan utsläpp
Klövern Fastigheter: De omfamnar utmaningen - lyckas energieffektivisera gamla hus

Prisutdelningen början 17.35 idag och vinnarna kommer presenteras på VA.se strax efter detta.

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.