Hållbarhetsdagen: Snart bor vi alla i smarta hem

Att försöka leva hållbart är en växande trend. En tung panel diskuterar framtiden för smarta hem, svenskars syn på elproduktion och hur snabbt utvecklingen kommer ske.

En imponerande panel diskuterade just smarta hem på Hållbarhetsdagen. Panel bestod av Pär Bergsten, vd på H&D Wireless, Björn Berg, styrelseordförande i Ngenic, Karin Jarl Månsson, vd E.ON Försäljning, och Sanna Edling, hållbarhetsansvarig projektledare HSB Living Lab. 

MER FRÅN DAGEN: Hållbarhetsdagen: H&Ms hållbarhetschef vill göra fler kläder av avfall

Bergsten berättade om H&D Wireless olika mätprodukter. Exempelvis en luftrenare som kan mäta av hur smutsig luften faktiskt är och anpassar sig efter det. Berg berättar om hur energieffektivisering handlar om att ändra beteenden. Det bästa är om elkonsumptionen är utan svängningar, så att man slipper spill. "Det handlar om att du ska damsuga klockan 11 på kvällen och koka kaffe klockan 3 på morgonen." Han talar vidare om hur de flesta inte lever på detta vis, då vi inte tänker så mycket på vår optimala elkonsumption. "El är som luft - man bryr sig bara när det saknas."

Jarl Månsson förklarade hur E.ON jobbar med att energieffektivisera fastigheter. Det handlar främst om att använda allt man vet om en fastighet för att göra den smartare. De jobbar även med hela stadsdelar. "Hur kan vi tillsammans jobba med detta?" är enligt henne en viktig fråga. För att besvara denna fråga jobbar de ihop med exempelvis fjärrvärmenät och skapar smarta delade plattformar.

OM DAGEN: Hållbarhetsdagen: Energieffektivisering och att skapa hållbara affärer

"Ni vill ju sälja så mycket el som möjligt, hur går detta ihop med att ni som företag vill tjäna pengar?", frågade moderatorn Jessica Cederberg Wodmar. "Jag är glad att du ställde den frågan. Vi måste finnas där våra kunder finns. Och detta är precis det våra kunder efterfrågar", svarade Jarl Månsson. Till sist presenterade Edlin HSB Living Lab. Labbet ska jobba med att utveckla framtidens hållbara boenden. 

Efter presentationerna öppnades det upp för frågor. "Smarta hem har varit väldigt omtalat förut. Varför kommer trenden lyckas denna gång?", frågade Ulf Skarin. Svaret var tydligt. Attityderna har förändrats bland kunderna. Man är mer intresserad av hållbarhet idag. "Hållbara köp drivs idag av status. Man vill kunna visa upp att man är en god medborgare", sa Berg. Tekniken har dessutom fortsatt att utvecklas. "Tekniken har inga gränser", sa Bergsten. Jarl Månsson svarade även på en fråga om framtida elproduktion. "Jag tror produktionen kommer se helt annorlunda ut om några år." 

LÄS ÄVEN: Deras energi smittar av sig

Utvecklingen mot smarta hem kommer gå snabbt, tror panelen. "Alla är inte uppkopplade än - men det kommer de vara väldigt snart", sa Berg. Han påpekade att de flesta redan har ett antal olika mätare i sitt hem. Vad gäller el hade Bergsten en idé om framtiden. "Folk vill tillverka sin el hemma. Det är den nya trenden."

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.