Fotograf: Kemira

Deras energi smittar av sig

Kemira Kemi i Helsingborg delar med sig av sin överskottsenergi till andra företag och ligger bakom en industripark som skapar affärsnytta genom att företagen delar på resurser.

Kemira Kemi i Helsingborg tillverkar aluminiumbaserade produkter för vattenrening och papperstillverkning. För sju år sedan tog företaget initiativet att starta Industry Park of Sweden, Ipos, i fabriksområdet i Helsingborg. Industriparkens grundidé är industriell symbios, att skapa affärsnytta genom att företag på ett och samma område ges möjligheten att dela på resurser.

Kemira fungerar som själva hjärtat i energikretsloppet. I tillverkningen av svavelsyra återvinns stora mängder klimatneutral värmeenergi, som i sin tur omvandlas till ånga och hetvatten. Alla företag inom industriparken använder sedan denna överskottsenergi till sin primärenergi. 

LÄS ÄVEN: Sparad el gav gladare personal - och är bättre för djuren

Faktaruta

E-PRIZE 2014:
E-Prize är ett samarbete mellan E.ON och Veckans Affärer. Det är näringslivets mest prestigefulla energipris och belönar små och stora företag i Sverige, som på ett innovativt och effektivt sätt arbetar för att spara energi. Och samtidigt skapar bättre affärer. 
Priset delas ut den 8 oktober.

"Vi har ett tankesätt att se frågan ur ett större perspektiv och söker aktivt samverkan med andra aktörer både innanför Ipos grindar och utanför", säger Emma Gunnarsson, projektledare för energi på Kemira. Det har lett till Samverkan Helsingborg och leverans av överskottsenergi till Öresundskraft som värmer en tredjedel av Helsingborg. Med lika mycket producerad energi som ett normalt kraftvärmeverk är Kemira som ett energibolag mitt inne i kemifabriken.

Industriparken är full av innovationer där vissa är mer spektakulära än andra. Att överskottsenergi värmer upp en ålbassäng till optimal temperatur och minskar ålars dödlighet är en av de mer spektakulära.

När återvinningsföretaget Sita år 2008 flyttade sin tvätt av tankbilar och järnvägsvagnar från oceanhamnen i Helsingborg till Ipos kunde eldningsoljan bytas ut till Ipos ånga. Vagnar som tidigare tvättades i Tyskland slapp onödig transport samtidigt som Ipos minskade logistikkostnaderna då de kunde tvätta sina tankar på nära håll.

LÄS ÄVEN: Familjeägt knäckebrödsföretag före sin tid inom hållbarhet

Emma Gunnarsson konstaterar att både ledning och anställda är ordentligt engagerade. "Vi kan göra enkla saker som att lyfta fram de anställda som kommit med nya idéer och ge dem cred för det. Sedan finns ju också sådant som inte går att mäta i pengar. Vi hoppas och tror att vi kan inspirera andra att göra om sina företag som vi har gjort."


KEMIRA KEMI
Omsättning: 898 Mkr.
Resultat: 78 Mkr.
Antal anställda: 289.
Besparing: Minskad energiförbrukning med 50 procent. Sparar drygt 38 Mkr varje år.

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.