Fabriken som slaktat 90 procent av sina koldioxidutsläpp

Genom att återvinna sina överskott har fabriken i Ljungby lyckats bli känd - slöseriet är nästintill eliminerat.

Företag och institutioner vallfärdar till Emballator Lagan Plasts fabrik i småländska Ljungby. Flera av landets större koncerner har varit på besök hos tillverkaren av plastförpackningar som ses en förebild inom lean produktion eftersom de lyckats eliminera slöseriet till 0,01 procents fel i produktionen. Återvinning sker genom att överskott från kompressorerna värmer upp kontor och lager samtidigt som överskott av ventilation och kyla återanvänds på flera områden i fabriken.

LÄS ÄVEN: Svenska sockerjätten som valt bort naturgasen

"Vi tittar mycket på helheten och inte bara på investeringar. I vår produktion jobbar vi med att ta fram målbilder förankrade hos medarbetarna och det blir mer som ett lagspel", säger vd Cristian Silvasti. Han anställdes årsskiftet 2005–2006 då företaget var nära konkurs med dalande resultat och tog sina tidigare erfarenheter från processeffektivisering genom att vända upp och ner på hela organisationsschemat. Sedan dess har företaget vuxit tio år på raken med ökad produktion samtidigt som koldioxidutsläppen minskat med 90 procent.

Faktaruta

E-PRIZE 2014:
E-Prize är ett samarbete mellan E.ON och Veckans Affärer. Det är näringslivets mest prestigefulla energipris och belönar små och stora företag i Sverige, som på ett innovativt och effektivt sätt arbetar för att spara energi. Och samtidigt skapar bättre affärer. 
Priset delas ut den 8 oktober.

Den ökade effektiviseringen har lett till att företaget fått kunder som tidigare köpt produkter från låglöneländer i Östeuropa vilket lett till minskade transportutsläpp. "Vi lägger stor vikt vid att samarbeta med våra kunder så att deras försäljning kan öka vilket påverkar oss positivt", tillägger Cristian Silvasti som hjälper kunderna i hela deras värdekedja med allt från tekniska processer till ledarskapsutveckling. En stor del av framgången tror han ligger i att lärandet hela tiden är i fokus. "Alla anställda har i uppgift att lära upp sina ersättare. I detta ligger att hela tiden göra förbättringar och våra medarbetare lämnar kontinuerligt in förbättringsförslag. Under förra året genomfördes 700 av dem."

EMBALLATOR LAGAN PLAST
Omsättning:
230 Mkr.
Resultat: 19 Mkr.
Antal anställda: 99.
Besparing: Minskad energiförbrukning med 40 procent. Sparar 4,2 Mkr varje år.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST