Fotograf: Jens Nilsson

"Affärsmöjligheterna ligger i att fasa ut gammal fulteknik"

Sveriges första algentreprenör har siktet tydligt inställt. Fredrika Gullfots algolja ska in i vanliga livsmedel, och ersätta råvaror som fiskolja och palmolja, som har stor negativ miljöpåverkan.

Sveriges första alg-entreprenör har siktet tydligt inställt. Fredrika Gullfots algolja ska in i vanliga livsmedel, och ersätta råvaror som fiskolja och palmolja, som har stor negativ miljöpåverkan.

I november lanserar Simris Alg sina första riktiga produkter, ett kosttillskott med omega-3, baserad alger. Men redan nu kan man köpa lakrits med alger i, tillverkad av malmöföretaget Kolsvart AB. Algerna odlas i Weibulls gamla växthus på Österlen, som fått nytt liv som en del av Sveriges nya bioteknikindustri.

Nu ska Simris Alg erövra världen med sina miljövänliga alger, livsmedlet som skapas helt på fotosyntesen som enda näring. Fredrika kallar sig själv algbonde och miljöaktivist.

"Det är här affärsmöjligheterna finns, i att fasa ut gammal fulteknik och ersätta den", säger hon i nya avsnittet av Startuppodden och nämner Unilever som lovat att byta ut palmoljan i den kända tvålen Lux mot miljövänlig algolja.

Men för att nå dit krävs nya investeringar i alganläggningar. Och för att locka investerar måste Simris Algs första produkt bli en succé. Algoljan är två till tre gånger så dyr som billig fiskolja, fiskolja från fisk som fiskas med stor miljöpåverkan som följd, och utfiskning som följd.

Målet är livsmedelsjättarna, och att få in Simris produkter - algolja och algmjöl - i deras varor. Flera har redan blivit kontaktade, och responsen har varit god. Drycker och bröd är några tänkbara varor där algerna kan komma in.

"Jag trodde de skulle vara skeptiska till att ha ett annat varumärke på sina förpackningar, men de är positiva, det här är ju bra för dem också."

Varumärkesstrategin är viktig för Simris Alg, trots att de är ganska forskningsnära bolag.

"Det är viktigt för oss att äga hela kedjan, att inte bara bli ett teknikbolag. Annars blir man utbytbar", konstaterar hon i podden.

Algerna kan även användas som drivmedel i vanliga bilar. Läs mer i VA:s artikel från i våras.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST