1 av 8
Fotograf: Anna Schori

Hon ska äga 5 bolag innan 40

Hon lämnade Sverige som 18-åring och blev mäklare och entreprenör i New York. VA har hälsat på hos Jill Östergren i New York som kan få flera miljoner dollar i provision för en enda lägenhetsförsäljning - och tänker äga 5 företag innan hon fyller 40 år.

När Oprah Winfrey intervjuade Cissy Houston, mor till Whitney Houston, efter dotterns bortgång 2012 satt de i var sin fåtölj precis här. Högst upp i ett bostadshus i Edgewater i New Jersey, med panoramavy över Manhattan. Cissy Houston bor några våningar ned, och klev nyss ut ur hissen i rosa mjukisdress när hennes granne Jill Östergren visade oss upp.

Det är fastighetens ägare som egentligen bor här, men Jill Östergren brukar låna vardagsrummet för viktiga möten. Hon har redan varit fastighetsägarens exklusiva mäklare i sju år och snart ska hon sälja hela huset för cirka 200 miljoner dollar. hennes provision? Åtskilliga miljoner.

Det har gått sjutton år sedan Jill Östergren lämnade Haninge söder om Stockholm och som 18-åring flyttade till New York för att studera. Först var hon nanny, sedan tog hon alla extrajobb hon kunde hitta - modell, florist, inredningsdesigner, nattklubbsvärdinna - för att finansiera sina collegestudier i affärsadministration och finans.

Jill Östergren

Fakta:
Född: 1979 i Stockholm. Gör: Mäklare och entreprenör. Bor: Edgewater i New Jersey. Familj: Fästmannen Danny Lauture.
Jills sätt att lyckas:
● Amerikansk kaxighet:  "Ta för dig och var aggressiv - det gäller att kapitalisera på varje tillfälle. Slopa det svenska mottot att sitta ner och vänta på din tur - men gör det med klass och ärlighet. "  ● Svensk beslutsamhet:  "Vill du lyckas måste du vakna varje morgon med både kort- och långsiktiga mål och strategier - och viljan att genomföra dem. " ●

Under en period anlitades hon som skomodell åt det italienska skoföretaget Mario Valentino i  New York och Las Vegas.

"Under en visning för inköparna från Bergdorf Goodman passade jag på när försäljaren lämnade rummet en stund och hann övertyga inköparna att lägga en stororder. Jag irriterade mig på att bara ha de banala jobben, jag ville göra affärer. när försäljaren kom tillbaka frågade han imponerat vad jag hade gjort, och erbjöd mig genast ett jobb", säger hon. hon arbetade för Mario Valentino i två år och fick ansvar för den nord- och sydamerikanska marknaden. Det enda hon kunde tänka på var hur företaget skulle göra för att expandera.

"Jag utvecklade en andra, billigare skolinje. Jag reste till Spanien och startade upp produktionen där. Jag flög ständigt till skomässor i Brasilien, besökte våra fabriker i Europa och skötte säljmöten i USA", berättar Jill Östergren.

När företaget såldes återvände Jill Östergren till New York. Hon tog sin mäklarexamen där och efter en tid även i New Jersey. Hon flyttade till fastigheten vi befinner oss i nu, lärde känna ägarfamiljen - som är en stor spelare i New Jerseys fastighetsbransch - och frågade rakt ut om hon inte kunde få sälja hans objekt.

"Det gick bra och jag konkurrerade snabbt ut de andra mäklarna så att jag blev fastighetsägarens exklusiva mäklare."

Många av köparna är internationella: ryssar, koreaner - och även svenska NHL-proffs.

Hittills har hon sålt över femtio lägenheter, villor och townhouse och förmedlat cirka tusen hyreslägenheter.

Hennes provision är 6 procent av försäljnings- eller hyresvärdet på varje objekt.

Vad är det då som gör Jill Östergren till en framgångsrik mäklare? Beroende på objektet kan hon lägga upp till 2 000 dollar själv på att fixa i ordning lägenheten eller huset, hon färgkoordinerar kläder i garderoben, hyr in möbler till visningarna, fixar mat och kypare från en fransk restaurang och bjuder alltid på champagne. Men framför allt, säger Jill Östergren, är hon påläst.

"Här i USA är det väldigt ofta män som är framgångsrika, de sitter i möten och har ingen aning om vad de pratar om, men får ändå respekt och höga löner för att de är självsäkra. Många kvinnor här tvivlar på sig själva och sin egen kompetens. Vissa män som jag säljer hus till har en viss översittarton, det spelar ingen roll hur många hus jag har sålt, de ska ändå utmana och ifrågasätta mig. De frågar om isolering, om avlopp, bärande takbjälkar och förväntar sig att jag inte vet något. Men eftersom jag älskar byggbranschen och har varit med och följt många byggen från grunden kan jag alltid motbevisa dem med fakta. När de inte tror mig ber jag dem gå hem och googla."

Jill Östergren fortsätter sitt arbete som mäklare, samtidigt som hon just har köpt en ny verksamhet i Boston. Market in the Square är en stor restaurang och deli vid Harvard Universitys campus med cirka tusen kunder om dagen. Planen är att utvidga till andra Ivy Leagueuniversitet i USA. Hon är 35 år i dag, innan hon fyller 40 vill hon äga fem företag och kikar för tillfället på ett mjukvaruföretag och ett annat som ägnar sig åt bolån.

"Jag vaknar på morgonen med den här utsikten och kan inte vänta på att dagen ska starta. Det här var min dröm som liten, att se ut över Manhattans skyline och göra affärer. Äntligen har jag såväl kunskap och erfarenhet som motivation. Och nu även kapital att köpa och driva mina egna företag. "


Vill du läsa fler spännande nyheter från VA?
 
Gör som 55 000 andra och anmäl dig till vårt nyhetsbrev här: 

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST