Fotograf: Elina Berglund

Hon lämnade kärnfysiken för att bli entreprenör

Den svenska kärnfysikern Elina Berglund var med och upptäckte Higgspartikeln. Efter det sade hon upp sig för att ägna sig åt entreprenörskap - och nu är hon först ut med en p-app.

Förra året var hon först med att se Higgspartikeln. Nu är hon först ut med en p-app. Den svenska kärnfysikern Elina Berglund har lämnnat Cern och startat eget.

"Känslan när vi öppnade lådan och hittade Higgspartikeln var enorm. Peter Higgs som var på Cern just då kom och gratulerade oss", berättar kärnfysikern Elina Berglund när vi ses över en kopp kaffe på start uphotellet sUP46 i stockholm.

Hon och hennes kollegers arbete på partikelfysiklaboratoriet Cern i Schweiz, Atlasexperimentet, blev omnämnt när Peter Higgs och François Englert fick nobelpriset i fysik förra året för sin femtio år gamla upptäckt. Det som tidigare bara funnits i teorin fanns nu i praktiken.

"Men kicken höll bara i sig i ungefär tre veckor", säger Elina Berglund och skrattar. "Sedan började jag fundera på vad jag skulle hitta på härnäst."

Det sammanföll med att hon och hennes man började prata om att skaffa barn. Hon valde ett naturligt preventivmedel i form av en p-dator men den var krånglig att använda och gav inte ett tillfredsställande resultat om säkra dagar och ägglossning.

Det blev den tändande gnistan för Elina Berglund och hennes man, som också är fysiker, men med en stark dragning åt entreprenörskapet.

Hon sade upp sig från Cernlaboratoriet och satte fart med det hon är allra bäst på - att skapa avancerade matematiska beräkningar. Algoritmen blev grunden för Naturalcycles, det start upbolag där hon, hennes man och två anställda jobbar i dag. Naturalcycles gör det enkelt att ha koll på sina säkra dagar och kan samtidigt användas för att hitta rätt ägglossningsdagar när man vill skaffa barn. Det enda man behöver göra är att ta tempen varje morgon och registrera, exempelvis i en enkel app. Svaret, en grön eller röd dag, kommer direkt.

Tjänsten kostar femtio kronor i månaden. antalet abonnenter, som i dag ligger runt femtusen, växer snabbt och om två år hoppas Elina Berglund på att Naturalcycles ska vara lönsamt.

Hon har nyligen fött sitt första barn. självklart med hjälp av Natural cycles.

"Vi twittrade i juni förra året att på vår bröllopsdag den 11 augusti vill vi bli gravida. Och det funkade."


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant