Fotograf: Theranos

Hennes startup värderas till 77 miljarder - och ska revolutionera läkemedelsbranschen

Elizabeth Holmes är den yngsta kvinnan på Forbes 400 - listan över USA:s rikaste personer. Hon är dessutom en av få kvinnor som grundat ett så kallat unicorn-bolag, en startup som värderas till över en miljard. 

I dagarnas släppte Fortune en lista över världens så kallade unicorns, det vill säga startups som värderas till över en miljard dollar. På plats 9 på denna lista hittar man Elizabeths Holmes och hennes bolag Theranos.

Hon hoppade av elituniversitet Stanford vid 19 års ålder och använde undervisningsavgiften för att grunda Theranos, som har utvecklat en ny metod för att ta blodprov. Efter ett decennium börjar det nu lossna för hennes bolag. 2013 meddelade kedjan Walgreens att de kommer att installera Theranos produkter i apotek i hela USA. Holmes och Theranos har totalt samlat in 400 miljoner dollar i riskkapital och bolaget värderas nu till 9 miljarder dollar, motsvarande 77 miljarder kronor, varav Holmes äger hälften.

LÄS ÄVEN: Världens högst värderade start-ups får alla vara med i enhörningsklubben

Holmes har berättat att hon grundade Theranos därför att 80 procent av läkarnas kliniska beslut grundas på laboratoriemedicin, samtidigt som metoderna i vissa fall är utdaterade. Med Theranos metod räcker det med en droppe blod från ett smärtfritt blodprov för att göra trettio olika tester. Vidare påstås Theranos metoder vara betydligt snabbare än alternativen. De flesta resultaten är tillgängliga inom fyra timmar, jämfört med ibland flera veckor med traditionella metoder.

Exakt hur Theranos blodprover fungerar är en hemlighet skyddad av ett dussintal patent. Men i en intervju med Wired har Holmes berättat att Theranos tittar på DNA hos virus och bakterier istället för att jämföra mot en odling, vilket snabbar upp processen. 

I samma intervju säger Holmes att om de amerikanska sjukvårdsprogrammen Medicare och Medicaid använde blodprovsmetoder med samma kostnad som Theranos skulle 202 miljarder dollar kunna sparas under det kommande årtiondet. Som ett exempel kostar ett fertilitetstest med Theranos metoder 35 dollar, jämfört med traditionella metoder som kan kosta uppemot 2000 dollar.

LÄS ÄVEN: Hon ska äga 5 bolag innan 40

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.