1 av 11
Fotograf: Rickard Kilström. Veckans Affärers och Novares mentorprogram den 9 september 2014.

Inspirerande träff om trender och innovation

BILDSPEL. Detta måste ni ha koll på – oavsett vad ni jobbar med! Det var budskapet till adepterna i Veckans Affärers och Novares mentorprogram vid senaste träffen där de fick en inspirerande duvning i den tredje industriella revolutionen av Robin Teigland och tre entreprenörer.

Martin Willers, grundare av designbyrån Peoplepeople, visade hur hållbar design inte handlar om yttre ting utan om människan. Mänskligt beteende är den stora energislösaren. Men gör man t ex vattenkokaren genomsynlig får man folk att sluta koka mer vatten än de behöver – och spara energi i nivå med vad alla Londons trafikljus drar.

Petra Sundström på Ayond gjorde upp med myterna om hur internetkopplade maskiner organiserar människans vardag. Haken är: Vi vill inte inordna oss i maskinernas regelverk – människans komplexa kunskap skapar värdet.

Mats Lindgren, grundare och vd på Kairos Future: Big data avslöjar vårt beteende innan det ens hänt. En pappa skällde ut företaget när dottern fick reklam om baby-prylar – och bad strax därpå om ursäkt för hon var ju gravid. Det visste företaget. Inte för att de frågat henne – men big data-analysen visade att kvinnor i dotterns socioekonomiska sammanhang ofta blev gravida.

Mycket att tänka på för deltagarna i diskussionen. Vad av det du hört hamnar på din göra-lista på jobbet imorgon?

Louise Lindgren, Hallvarsson & Halvarsson:

”Big data-perspektivet i samband med integriteten vill jag studera vidare för mina kunder – var går gränsen?”

Behzad Farmand, Tieto:

”Internet of things förändrar samhället helt på 10-15 års sikt. Här gäller det att se till att vi säkerställer vårt nordiska ledarposition inom IT. Och att Tieto har något att erbjuda.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST