Fotograf: Erik Schuss

Är du för snål för ditt eget bästa?

Hur kan man både spara pengar och unna sig själv något extra på samma gång? Den frågan reder Economistas ut i veckans avsnitt av sin succépodd. Med matnyttiga tips får du hjälp att hitta rätt balans i sparandet.

I måndags var det dags för tredje avsnittet av En Economistas Podcast som görs av Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius i samarbete med Veckans Affärer. Podden seglade omedelbart upp i iTunes-toppen. Missade du måndagens Economistas-avsnitt? Ingen fara, här kommer en liten recap.

Veckans avsnitt handlar om snålhet. Hur långt kan man gå utan att bli för snål mot sig själv - och mot andra? Hur gör man när man har en snål kompis? Och hur kan man både spara och unna sig lite extra på samma gång?

"Fråga dig själv hur ditt sparande påverkar dig. Blir du stressad? Vägrar du unna dig något i vardagen? Då har du gått för långt och måste försöka slappna av lite", säger Pingis Hadenius.

Isabella erkänner att hon har blivit en snål person efter att ha skrivit boken Economista just för att hon började tycka att det är så kul att spara. Ett tag tänkte hon att varje hundralapp hon sparar kan hon i framtiden lägga på ett sommarställe eller en bil. Men till slut förstod hon att det hade gått för långt.

"Det är viktigt att spara för framtiden, men samtidigt så lever man ju varje dag", säger Pingis i avsnittet.

Men hur hittar man då rätt balans på sparandet? Det försöker Isabella och Pingis reda ut.
Är det t.ex. lönt att ta ett lågprisflyg egentligen? Bagaget kostar extra, det är dyrt att ta sig till flygplatsen och om man råkar ut för problem kan man inte räkna med samma service.

I avsnittet får du också reda på hur en sparplan kan hjälpa dig med snålheten och att du ska våga lägga pengar på sådant som du använder ofta. Och som vanligt besvarar Economistas läsarfrågor och ger ekonomiska vardagstips.

Dessutom avslöjar Pingis att hon redan har skrivit sitt testamente.

Klicka här för att lyssna på det tredje avsnittet, "Är du för snål? Var går gränsen?", eller klicka här för att lyssna på alla gamla avsnitt.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST