Fotograf: Stefan Gustavsson / SvD / TT

Familjeägt knäckebrödsföretag före sin tid inom hållbarhet

Från och med år 2013 används enbart förnyelsebar energi i Leksands Knäckebröds produktion. Bolaget, som inom energieffektivisering varit före sin tid, vill på sikt kunna leverera överskottsvärme till Leksands kommun.

Familjeföretaget, som tillverkat knäckebröd i fyra generationer, var före sin tid inom energieffektiviseringen. Redan år 1952 installerades den första värmeväxlaren för att kunna värma upp lokalerna genom bakugnarnas överskottsvärme. Då sågs det ekonomiska snåltänket helt i kostnadssparande syfte. På senare år har det övergått till ett miljöperspektiv.

”Det här är ju ett arbete som pågått i många år och ett tänk vi haft i flera genera- tioner”, säger vd Peter Joon. I början av 80-talet kastades alla energislukande maskiner ut och det lyckades bli det tionde livsmedelsföretaget i Sverige med miljöcertifikatet 14000.

”Vi hade dock länge en liten skvätt olja i all vår produktion. Systematiskt arbete ledde till att vi år 2013 lyckades byta ut den till den nuvarande rapsoljan.”

Faktaruta

E-PRIZE 2014:
E-Prize är ett samarbete mellan E.ON och Veckans Affärer. Det är näringslivets mest prestigefulla energipris och belönar små och stora företag i Sverige, som på ett innovativt och effektivt sätt arbetar för att spara energi. Och samtidigt skapar bättre affärer. 
Priset delas ut den 8 oktober.

Åtgärden genomfördes genom dubbelt så effektiva värmeväxlare vilket ledde till att behovet av tillskottsvärme kunde minskas. I dag använder hela fabriken mindre energi än en vanlig villa.

Stor vikt läggs även i att enbart använda lokalt producerade råvaror i brödet.

”Självklart är det något som automatiskt stärker vårt varumärke. Men det är det sätt vi alltid arbetat på och det görs inte med syfte att få något slags miljöimage. Det har alltid varit en del av vår företagskultur. I framtiden ska vi fortsätta tänka som vi hittills gjort och speciellt vid utbyggnader. Där har ett mål alltid varit att försöka bygga med högre standard, speciellt vad gäller isolering”, kommenterar Peter Joon. ”Det blir dyrare till en början men lönar sig i längden.”

På sikt finns även en klar vision att vid överskottet på somrarna kunna leverera värme till kommunen. 

Omsättning: 203 Mkr.
Resultat: 6 Mkr.
Antal anställda: 143.
Besparing: Minskad energiförbrukning med cirka 70 procent sedan 1989, vilket är en besparing på 65 Mkr.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.