Fotograf: Wikimedia

Nu ska barnen lära sig programmera i skolan

Om två år ska alla barn i Finland lära sig att programmera i skolan. Näringslivet glädjs, men lärarna oroar sig för den snabba omställningen.

Från och med 2016 ska alla barn i Finland lära sig programmering från första klass, rapporterar Yle. Undervisningsministeriet, skolbarnen och näringslivet är positiva, men lärarkåren oroas av förändringen. Programmering skulle vara en del av matematikundervisningen i läroplanen för 2016.

"Jag vill att barnen ska lära sig förstå hur tekniken fungerar, att det alltid är en människa som ligger bakom varje program som man använder och att man själv kan vara med och jobba fram det," säger Linda Mannila, forskare inom datavetenskapens didaktik och utbildningsteknologi vid Åbo Akademi. Hon är glad över förändringen i läroplanen och tycker att programmering är en allmänbildande grundkunskap.

LÄS ÄVEN: De ska lära treåringar att programmera

Det finska lärarförbundet OAJ är dock oroliga och undrar hur alla lärare ska hinna fortbildas innan hösten 2016. Eftersom den nya läroplanen ännu inte är färdig har man varken kunnat ändra utbildningen för blivande lärare eller fortbilda verksamma lärare. Tidigare har en specifik IT-lärare tagit hand om all utbildning som har med datorkunskaper att göra, men eftersom programmering nu blir en del av ämnet matematik betyder det att klasslärare, och senare matematiklärare, blir ansvariga för ämnet. 

"Det är en stor utmaning visserligen. Om man inte har programmerat själv så hur ska man då kunna lära ut programmering? Via lärarforbildning är det tänkt att vi på något sätt ska lösa det och på längre sikt också få in det i basundervisningen," säger Kristian Smedlund, ansvarig för läroplanerna i matematik inom svenskspråkig utbildning på Utbildningsstyrelsen. "Vi har ju jätteduktiga lärare i Finland. Det här är en nationell sak och våra lärare hör till världens främsta, så vi ser optimistiskt på saken."

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST