Fotograf: TT

Kalifornien nära förbjuda plastpåsar

Kalifornien är på väg att bli den första delstaten att förbjuda plastpåsar. Plastproducenterna protesterar men handlarna är nöjda.

Flera amerikanska städer har redan förbjudit tunna plastpåsar, däribland San Francisco och Los Angeles i Kalifornien, och Seattle och Portland.

Nu är plastpåsar på väg att förbjudas i Kalifornien. Det skulle innebära att delstaten blir den första med ett förbud. Det rapporterar Wall Street Journal. Förra fredagen godkändes ett lagförslag i delstatens lagstiftande församling som förbjuder butiker från att använda plastpåsar. Om guvernör Jerry Brown godkänner förslaget kommer det första delstatliga förbudet mot plastpåsar att vara ett faktum. Guvernörens talesman säger dock att Brown ännu inte tagit ställning.

Förbudet skulle börja gälla den 1 juli 2015 och vara implementerat fullt ut ett år senare. Den bakomliggande orsaken till förbudet är att plastpåsarna sällan återvänds och leder till nedskräpning. Plasterna hamnar ofta till slut i havet där de skadar djurlivet. Under lagförslaget skulle en särskild sorts återvinningsbara plastpåsar få fortsätta säljas.

Företag som tillverkar plastpåsar motsätter sig förbudet och menar att det kommer att leda till förlorade jobb och fungera som en skatt för kunderna. Förbudet stöds dock av Kaliforniens sammanslutning för specerister, som menar att förslaget har ett sällsynt brett stöd.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST