Fotograf: Wikimedia

4 av 10 vet inte vad ordet jobbskatteavdrag betyder

Flera av de ord som används flitigt av svenska politiker verkar förvirra väljarkåren. 

Fyra av tio svenskar vet inte vad ordet jobbskatteavdrag betyder. Detta framkom i en undersökning Novus gjorde åt radioprgramemet Språket i Sveriges Radio, rapporterar TT. Ordet har använts flitigt av politiker från flera olika partier. Även andra ord som används i politiken verkar förvirra många svenskar. En av fem förstår inte ordet reform och en av fyra vet inte vad utanförskap betyder. 

"Det är allvarligt om människor upplever att politiker svänger sig med ord som man inte känner till eller inte förstår", säger demokratiminister Birgitta Ohlsson till Språket. Undersökningen gjordes med 1.000 slumpmässigt utvalda personer som fått svara på om de förstår 14 ord som dyker upp i politiska debatter, nyhetsrapportering och debattartiklar.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST