Fotograf: Creandum

Han går in i svenska bitcoinsuccén

Den svenske stjärninvesteraren Staffan Helgesson har varit först med att hitta flera svenska it-under. Nu går hans bolag in med en större post i ett svenskt bitcoinbolag som växer så det knakar och har en svindlande vinstmarginal.

Riskkapitalbolaget Creandum med Staffan Helgesson i spetsen går in i det svenska bitcoinbolaget KNC Miner med 50 miljoner kronor. Det rapporterar Dagens Industri.

Creandum har varit tidiga att investera i bland annat Spotify, iZettle och Wrapp. Nu investerar riskkapitalbolaget i KNC Miner som har gjort sig ett namn för sina specialgjorda datorer för bitcoinutvinning. Därutöver utvinner företaget själv bitcoin och dessutom har bolaget byggt serverhallar i Norrland där kunderna kan köpa in sig.

Sedan juni 2013 har KNC Miner sålt bitcoin-datorer för en halv miljard kronor och utvunnit egna bitcoin till ett värde av 200 miljoner kronor. Den senare verksamheten har en vinstmarginal på 80 procent, uppger vd:n och grundaren Sam Cole.

Veckans Affärer har tidigare skrivit om KNC Miners anmärkningsvärda framgångar och framtidsplaner i ett reportage.
LÄS MER: "Vår pryl äter el och spottar ut pengar"

KNC Miners plan nu är att gå över från att sälja hårdvara till att sälja molntjänster, för att slippa skicka hårdvara över hela världen och därmed minska sina egna kostnader betydligt.

Investeringarna i bitcoin-sektorn ökar betydligt. I år är investeringarna 600 procent större globalt än investeringarna förra året. 

Creandum och Staffan Helgesson har länge sneglat på bitcoin. Helgesson menar att transaktionskostnaderna i dagens banksystem är så pass höga att ny teknik som bitcoin eller andra kryptovalutor får ett existensberättigande.

Läs exempelvis intervjun "vi backar gärna de som fäller bankerna".

"Jag tror att det bara är en tidsfråga innan bankerna 'disruptas' - och vi backar gärna de entreprenörer som vill göra det", har Helgesson sagt.

Vad gäller KNC Miner har Creandum och bitcoinbolaget länge fört en dialog. Helgessons bolag har bland annat hjälpt KNC Miner med att ta fram en affärsplan.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.