3 av 3
Bildspel: TT

Så blev Sveriges största skrytbygge ett fiasko

Malmös skruvade stolthet Turning Torso har utvecklats till ett finansiellt fiasko. HSB:s vd är beredd att sälja med förlust. "Huset kräver en investerare som ser på det som ett trofévärde."

Malmös spektakulära landmärke ligger förvånansvärt trist bland parkeringsplatser, byggkranar och tomma kontorslokaler i Västra hamnen.

Men uppe på 54:e våningen är det magiskt.

I alla väderstreck avtecknar sig husprofilerna i soldiset. Köpenhamn, Lund, Falsterbo och Helsingborg ligger inom synhåll.

Faktaruta

Turning Torso :
Höjd:
190 meter.

Arkitekt: 

Santiago Calatrava.

Ägare:
HSB Malmö. 


Användning: 
Hyreslägenheter, kontor och konferens. 

Byggstart: 2001.

Inflyttningsklart: 2005. 


Byggkostnad: 1,8 miljarder. 

Belåning: 600 miljoner. 

Årliga Hyresintäkter: 55 miljoner.

Driftskostnader: 
21 miljoner.

Räntekostnader: 
18 miljoner.

Nere på marken syns bostäder och grönområden som i en prydlig leksaksstad.

Drygt tretton år har gått sedan HSB Malmös styrelse i millennieyran klubbade igenom bygget. Sedan dess har Torson, som Malmöborna kallar den, varit i blickfånget på flera sätt. Skenande kostnader, skandaler och sparkade chefer har bidragit till uppmärksamheten.

I mars 2012 drog HSB Malmös ledning i gång processen med att sälja huset.

"Vi är en medlemsorganisation. Våra bosparare efterfrågar inte den här produkten", säger Michael Carlsson, som själv har sitt skrivbord i Turning Torsos kontorsdel.

Men att kränga av den skruvade byggnaden visade sig vara svårare än ägaren räknat med. Mäklarfirman CBRE lyckades inte få in något bud på en nivå där HSB var berett att sälja. Under våren avslutades mäklarens uppdrag.

"Vi har beslutat oss för att parkera frågan. Vi har inte slutat sälja huset men driver ingen aktiv process", säger Michael Carlsson.

Han har en näraliggande förklaring till att det gått trögt.

"Vi är beroende av att det går bra på andra sidan bron."

Den seglivade fastighetskrisen i Danmark fortsätter att sätta press på den skånska marknaden. Malmö har halkat efter Stockholm och Göteborg i prisutvecklingen.

Det har skrämt bort de internationella investerare som HSB hade satt sitt hopp till.

"Huset kräver en investerare som ser på det som ett trofévärde."

Planen är alltså att hitta en köpare som är beredd att betala för en spektakulär byggnad och inte bara tittar på årlig avkastning.

Längst ner i byggnaden är det kontor och på de övre planen bostäder. I det två översta våningarna ligger en flott konferensanläggning med inredning i lönn och päronträ och skinnsoffor specialgjorda för att passa in i byggnadens rundning.

Med hyror på runt tjugotusen i månaden för en trea på hundra kvadrat är det inte vem som helst som har råd att bosätta sig i Turning Torso. Driftskostnaderna är notoriskt höga i det komplicerade huset. Affärsmän, välbetalda konsulter och folk som gärna vill skylta med en flott adress har utgjort en betydande del av hyresgästerna.

Baksidan är den snabba utflyttningen och jobbet med att hitta nya hyresgäster.

Men i dag är bilden en annan, enligt HSB Malmös fastighetschef Petra Sörling.

"Det känns som det är långsiktiga hyresgäster. Nu är det mer omflyttning i huset", säger hon.

Bostäderna är uthyrda men en del av kontoren står tomma. Danske Bank flyttade nyligen sitt kontor härifrån till lokaler i centrala Malmö.

"Vi har haft det lite tuffare när det gäller lokalerna. Det har varit stor konkurrens."

Turning Torso har kostat 1,8 miljarder att bygga, enligt Michael Carlsson. Men vad huset är värt är egentligen omöjligt att säga förrän det är sålt.

I HSB Malmös färska årsredovisning anges värdet till 1,7 miljarder, motsvarande fyra gånger taxeringsvärdet. Beräkningen har gjorts av externa värderare, påpekar Michael Carlsson.

Han har inte gett upp hoppet att få byggnaden såld under 2014.

"Det finns de som fortfarande räknar på det", säger han.

Han gör ingen hemlighet av att han är beredd att sälja under det beräknade marknadsvärdet.

"Jag kan krypa ner en bit under. "

Blir det så kommer HSB Malmö att stå med en förlust efter äventyret med Turning Torso. I slutändan är det medlemmarna som får betala.

HSB har tidigare tvingats skriva ner värdet med 450 miljoner. Försöken att få ordning på ekonomin resulterade i en skatte smäll på ytterligare 264 miljoner.

Men Michael Carlsson anser inte att medlemmarna drabbats.

"Hur mycket det kostat HSB Malmös medlemmar är ointressant - tills huset är sålt", säger han.

Michael Carlsson tog över som vd för HSB Malmö 2008 och har en bakgrund på Malmös kommunala bostadsbolag MKB. Hans företrädare lämnade en del minst sagt trassliga affärer efter sig, mycket kopplat till Turning Torso.

Den svindlande historien började i IT-yran vid millennieskiftet. Ett nytt Malmö var på väg att resa sig ur spillrorna av den gamla industristaden och politikerna hade grandiosa planer. Där ingick bomässan Bo01 och arrangörerna såg sig om efter internationella storheter som kunde ge lyskraft åt mässan.

En av dem som uppvaktades var den spanske arkitekten Santiago Calatrava, känd för storstilade broar och publika byggnader.

Han var en av dem som lämnat in bidrag till Öresundsbron som började byggas 1995.

Vem som egentligen kom på idén till Turning Torso är oklart och det finns flera olika versioner. En står att läsa på HSB Malmös webbplats. Där får man veta att det var HSB Malmös dåvarande vd Johnny Örbäck som kläckte idén 1999 när han bläddrade i en katalog och fick se en bild på Santiago Calatravas skulptur "Twisting torso", föreställande en människokropp som vrider sig. Det ledde till att arkitekten fick i uppdrag att rita en byggnad med samma naturliga vridning.

Fast så gick det inte alls till, enligt Ingvar Nohlin, som var HSB:s projektledare när tornet byggdes. I själva verket var det en femmannadelegation med bland andra Bo01-chefen Tommy Hedlund och Magnus Skiöld, vd för den ursprungliga entreprenören Midroc, som tillsammans med Santiago Calatrava kom på idén hemma hos Santiago Calatrava i Zürich.

"Han hade 'Twisting torso' där. Man satt och diskuterade över skulpturen", säger han.

HSB kom in först när Midroc backat ur och det stod klart att bygget skulle bli alltför komplicerat.

Ingvar Nohlin började jobba åt HSB Malmö strax innan beslutet om att bygga Turning Torso togs.

Han kom direkt från bygget av Öresundsbron där han varit projektledare.

Beslutet klubbades igenom i mitten på december 2000 men projektet svajade redan från början. Ursprungligen planerades för ett betydlig lägre torn men Santiago Calatrava krävde att det skulle bli närmare 200 meter. Annars skulle det vara svårt att åstadkomma en vacker vridning.

Ingvar Nohlin åkte ner till Zürich och förhandlade om priset med Santiago Calatravas svenskfödda hustru Robertina.

"Det var nog den bästa affär jag gjort. Till slut betalade HSB inte mer än 50 miljoner till arkitekten", säger han.

Det var alltså inte arkitektarvodet som gjorde att kostnaderna drog i väg. HSB:s första kalkyl för att färdigställa tornet landade på 450 miljoner, enligt Ingvar Nohlin.

"De var en Kalle Anka-kalkyl", säger han. Verkligheten skulle snabbt hinna i kapp. Att bygga ett vridet torn medan höststormarna ven blev tufft för entreprenören NCC.

"Vi förlorade 150 arbetsdagar på vinden", säger Ingvar Nohlin.

För att åstadkomma en stabil byggnad krävdes dessutom betydligt mer armering än vad arkitekten räknat med.

"Det krävdes tre gånger så mycket armering. " Samtidigt som tornet tog form rakade även kostnaderna i höjden. Inte nog med det. Planerna på att bilda ett entreprenadkonsortium där HSB och byggbolaget NCC delade på risken sprack. NCC:s ledning i Stockholm beslöt sig för att avbryta förhandlingarna och HSB satt kvar med Svarte Petter.

"NCC fick betalt varenda krona medan HSB stod för risken", säger Ingvar Nohlin.

Hur allvarligt läget var hade Johnny Örbäck inte berättat för sin styrelse och när allt rullades upp blev det en präktig skandal.

Johnny Örbäck nekades ansvarsfrihet av styrelsen och lämnade HSB 2004, året innan bygget stod klart.

Efterträdaren Greg Dingizian hade ett städjobb framför sig. Notan för bostadsrätterna närmade sig hundratusen kvadratmetern, vilket skulle betyda tio miljoner för en lägenhet på hundra kvadrat. Greg Dingizians lösning blev att göra om lägenheterna till hyresrätter. Samtidigt byggdes de två översta våningarna om till konferens anläggning och Santiago Calatrava kopplades in på nytt.

Men bankerna tvekade att låna ut pengar till det ansträngda projektet.

HSB behövde få in kapital på annat sätt om Turning Torso över huvud taget skulle bli färdig.

Greg Dingizian hittade en lösning som var lite väl kreativ, skulle det visa sig i efterhand.

Fastigheter såldes ut och vinsterna slussades till ett holländskt holdingbolag för att minimera skatten. Pengarna räckte för att slutföra projektet men affären blev dyr för HSB när Skatteverket senare underkände upplägget.

Greg Dingizian går ändå till historien som den som fick Malmös främsta symbol färdig. I november 2005 stod Torson klar för inflyttning.

Men Greg Dingizian var inblandad i fler ifrågasatta affärer.

Han har kritiserats för att ha sålt ut HSB-fastigheter till underpris till den blivande kompanjonen Christer Jönsson under sin tid som vd.

Betydligt hårdare blev domen över efterträdaren Lars Danielsson, som tillträdde vid nyår 2006.

Lars Danielsson hann sitta i två år innan han avgick, kritiserad bland annat för en löneförhöjning som genomförts i smyg.

Det var kulmen på en uppslitande strid där även ordföranden Alf Gustafsson tvingades bort.

Efterträdaren Michael Carlsson har suttit i sex år och klarat sig från större skandaler - så här långt.

Notan för företrädaren Greg Dingizians avancerade skatteplanering landade nyligen på Michael Carlssons bord. HSB Malmös dotterbolag Sundsfastig heter tvingas till en nedskrivning på 261 miljoner, efter en dom i kammarrätten.

Men den skruvade skapelsen står ändå där och Malmö har fått en turistmagnet som inte kostar kommunen ett öre. Året om kommer besökarna, en del i taxi, för att plåta den märkliga byggnaden. Men säljas ska den.

"Då ska de pengarna investeras i bostäder", säger Michael Carlsson.

Malmö behöver nya bostäder, helst billiga sådana där studenter och låginkomsttagare har råd att bo.

Så länge HSB Malmö sitter fast i Torson hämmas byggandet.

Michael Carlsson är inte särskilt imponerad över Göteborgs och Stockholms planer på att försöka bräcka Malmö med ännu högre byggnader. Det ska vara något alldeles särskilt om de ska kunna konkurrera med Torson.

"Att bara bygga en hög pinne ger inget trofévärde. " Michael Carlsson uppskattar företrädarnas "kaxighet". Utan den skulle Torson inte stått där.

"Men jag skulle aldrig komma på idén att bygga något sådant här. Så tråkig är jag. Det var nog lite hybris på den tiden. Och det är nog lite hybris att bygga höga hus i Stockholm och Göteborg nu. "


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST