Fotograf: Miljöpartiet

"Anders Borg, du borde rösta på Miljöpartiet"

Finansminister Anders Borg har jobben som huvudfokus. Därför borde han rösta på Miljöpartiet. Riksdagens utredningstjänst visar nämligen att MP:s politik ger fler jobb än regeringens. Det skriver MP:s ekonomisk-politiske talesperson i en debattartikel på VA.se.

För Anders Borg är jobben, jobben och jobben de tre viktigaste frågorna i valet. Riksdagens utredningstjänst visar tydligt att Miljöpartiets politik för ökade investeringar ger fler jobb än regeringens politik. Därmed borde finansministern rimligtvis rösta grönt den 14 september.

Det saknas inte jobb att göra i Sverige. Det behövs fler händer i skolan och vården, mer ren energi, bättre och snabbare tåg och fler moderna bostäder. Många fler måste få chansen att gå från arbetslöshetens tomhet till arbetets stolthet.

Om drygt två veckor är det val. En av valets viktigaste frågor är jobben.

Som Fredrik Reinfeldt (M) tydligt uttryckte det: "Det är bara genom att jobben blir fler som vi kan satsa mer på skolan, äldreomsorgen och allt annat som är vårt gemensamma", och som alla moderater ständigt upprepar: "jobben, jobben, jobben är valets viktigaste frågor".

Frågan blir då vilket parti som har den bästa jobbpolitiken. Riksdagens utredningstjänst (RUT) har tittat på frågan med hjälp av en modell (KIMOD) från Konjunkturinstitutet.

Jämförelsen mellan Miljöpartiets vårbudget och Alliansens vårbudget gjordes rakt av, utan en politisk frågeställning och utan några "om och men".

Analysen visar att sysselsättningen blir högre med Miljöpartiets politik jämfört med Alliansens politik.

Det första året blir sysselsättningen 17 000 fler, andra året 19 000 fler, tredje året 15 000 fler och fjärde året 10 000 fler. Totalt handlar det alltså om 61 000 fler jobb under kommande mandatperiod.

Även Sveriges ekonomiska utveckling blir starkare med Miljöpartiets politik jämfört med Alliansens. Fler jobb och en bättre arbetsmiljö är viktigt, alla behövs för att skapa en ny morgondag. Miljöpartiets politik skapar fler jobb tack vare större investeringar i skolan, bostäder och järnvägen.

Poängen med dessa framtidsinvesteringar är att göra Sverige starkare här och nu, och samtidigt skapa en långsiktigt hållbar ekonomi.

För det är genom att jobben blir fler som vi kan bygga en bättre skola och äldreomsorgen, ett miljövänligt samhälle, fler och modernare bostäder och allt annat som är vårt gemensamma.

Jag och Anders Borg är politiker. Vi försöker lösa samma utmaningar men vi har olika utgångspunkter och prioriteringar. Riksdagens utredningstjänst är experter, utan politiska prioriteringar.

Konjunkturinstitutet är den expertmyndighet vars modeller används som underlag för den ekonomiska politiken i Sverige.

För finansminister Anders Borg är jobben, jobben och jobben de tre viktigaste frågorna i valet. Eftersom jämförelsen mot Alliansens budget tydligt visar att det blir fler jobb med Miljöpartiets politik så borde Borg rimligtvis rösta grönt. Välkommen till Miljöpartiet!

Idag är det drygt två veckor kvar till valdagen. De allra flesta opinionsmätningarna hittills visar att Moderaterna inte får gehör för sin jobbpolitik.

Mitt tips till Moderaterna är detta: Ta till er jämförelsen mot vår budget, diskutera den, och kom ti llbaka med en vässad jobbpolitik som visar vad ni vill göra de närmaste åren.

Låt sedan väljarna höra detta istället för er felaktiga retorik om Miljöpartiets jobbpolitik. Och om Anders Borg menar allvar med att jobben ska komma först, då är han välkommen att låna våra förslag om ökade investeringar för ett bättre Sverige. Det är en politik som ger helt nya jobbmöjligheter och som på allvar kan få bukt med arbetslösheten.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST