1 av 4
Bildspel: Isabella och Pingis släpper nu äntligen nya avsnitt av sin populära podcast "En Economistas Podcast" Fotograf: Erik Schuss

"Pank efter sommaren? Så kommer du ur knipan!"

"En Economistas Podcast" med Isabella och Pingis är äntligen tillbaka med nya fräscha avsnitt - nu på VA.se. I premiäravsnittet får du hjälp att ta kontroll över din ekonomi efter sommarens lata - och dyra - semesterdagar.

Idag lanseras "En Economistas Podcast" i samarbete med VA.se. Entreprenörerna och författarna bakom boken "Economista" - Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius -  kommer varje måndag under hösten att bjuda på karriärstips, berätta hur du förhandlar upp lönen, får jobbet du vill ha och investerar smartast.

I premiäravsnittet diskuterar de bland annat hur du kan "reboota" din ekonomi efter dyra semesterdagar.

Sommaren är en speciell tid då man lätt faller in i ”fredagsmys hela veckan”; jeansen blir tajtare och sparkontot urholkas snabbt. Men med lite enkel planering i förväg kan den ekonomiska sommarstressen undvikas, menar Isabella Löwengrip.

Faktaruta

En Economistas Podcast:
Isabella Löwengrip & Pingis Hadenius diskuterar ekonomi, pengar och bjuder på smarta tips på hur man kan ta kontroll över sin ekonomi och bli en Economista. Varje måndag på VA.se. Maila gärna till economista@va.se.

För att slippa att behöva tänka på din ekonomi under semestern är det enligt Isabella en bra strategi att bygga upp en ”ledighetsbuffert” i förväg.

”Innan sommaren räknade jag och min man ut hur mycket extra vi skulle spendera under semestern, och såg till att lägga undan en tusenlapp i månaden på ett särskilt sommarkonto. Då slapp vi ta av vårt vanliga sparkonto och må dåligt över det”, säger Isabella i premiäravsnittet.

För dig som inte hann bygga upp din ”ledighetsbuffert” ger Isabella och Pingis 5 enkla tips på hur du kan ”reboota” din ekonomi i höst och ta kontroll över utgifterna.

 1. Gör en dagsbudget.
  Pengarna du har kvar ska räcka till nästa lön, så enkelt är det. Kan du tex leva på 100 kronor per dag? Utmana dig själv!

 2. Stick inte huvudet i sanden.
  Kan du inte betala dina räkningar just nu? Vänta inte på påminnelser. Ring upp bolaget och be att få uppskov några dagar. Det går ofta att lösa om man är aktiv och visar sin goda vilja.

 3. Se över dina fasta avgifter.
  Mobil. Försäkring. Extra tv-kanaler. De fasta kostnaderna kan växa snabbt. Genom att sänka de fasta kostnaderna ger du dig själv större flexibilitet och minskar den ekonomiska stressen i vardagen. Vilka kan du skippa eller omförhandla? 

 4. Rensa i garderoben.
  Gräv i garderoben och sälj saker du inte använder! Gå ner i källaren och rensa ut allt du inte använt under det senaste året. Är de inte värda så mycket styck? Kom ihåg att en hundring här och en hundring där blir mycket pengar i längden.

 5. Fördela kostnaderna
  Många engångskostnader tenderar att dyka upp i början av hösten. Men undvik att köpa dator, gymkort, höstjacka och annat på samma gång. Fördela det under hela hösten istället.

Lyssna på programmet i spelaren ovan eller på iTunes. Glöm inte att klicka på prenumerera och ge gärna podden ett betyg.

Du kan också höra av dig med dina egna erfarenheter och tankar om ekonomi och karriär. Skicka ett mail till economista@va.se.

Diskutera gärna avsnittet på Twitter under hashtaggen #VAEconomista.

 

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST