Fotograf: Holger Ellgaard

Ingves vill lära svenskarna att betala tillbaka lån

Riksbankschefen Stefan Ingves menar att svenskarnas attityd till lån eldar på bomarknaden och sätter oss i skuld. Vice riksbankschefen stämmer in och kallar den svenska situationen exceptionell.

Det är viktigt att Sverige kommer tillbaka till en bättre amorteringskultur, vilket skulle lätta på prisökningarna på bostadsmarknaden och minska riskerna med hushållens skuldsättning.

Det sade riksbankschef Stefan Ingves i en utfrågning i finansutskottet på tisdagen.

Med små ränteförändringar blir det inte så stora effekter på skulder eller andra delar av ekonomin. Det handlar mer om att "i marginalen" påverka hushållens skuldsättning. Men denna fråga lever i ett annat tidsperspektiv, bortom prognosperioden, och det är svårt att hitta en lagom avvägning.

Amorteringskrav är en rimlig åtgärd i den meningen att vi bör återföra beteendet i Sverige att vi amorterar. Om vi tittar på länder som till exempel Kanada, Finland och Israel är amorteringstiden cirka 30 år.

Det behöver inte nödvändigtvis vara så även i Sverige, men vi bör hitta något som är rimligt utifrån svenska förhållanden. Hittar vi det får vi en bättre balans på bostadsmarknaden och bostadsprisökningen inte är fokus på samma sätt som tidigare. Men det handlar om långsiktiga frågor.

Vice riksbankschef Martin Flodén konstaterade också att små ränteförändringar inte påverkar skuldsättningen så mycket, men kommunikationen om detta har gjort att det diskuteras mycket i Sverige och det kan leda till åtgärder inom andra politikområden, vilket är bra.

Det är en exceptionell situation i Sverige där få amorterar och där många har rörlig ränta. Det är önskvärt att amortering är normalfallet, om det behöver ske med lagstiftning eller på frivillig väg är en fråga som de behöver återkomma till, bland annat inom det finanspolitiska rådet, sade han. Även frågan om bolånens löptider är viktig att återkomma till.


NYHETSBREV


Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Frankrike gjorde just något för miljön som inget annat land gjort tidigare - och en hel industri tvingas tänka om
  2. Kuba - nästa Kina eller Vietnam?
  3. ”Det kommer en krasch – och den blir massiv”
  4. Från praktikant till VD på 1 år - så blev 33-åringen från Östersund en av Sveriges mäktigaste ledare
  5. 30-åringen från Åmål har blivit en av Sveriges största influencers – ” många ger upp vid minsta motgång”
  1. Här är Leif GW:s nya jätteinvestering - ”Det här tror jag stenhårt på"
  2. ”Det kommer en krasch – och den blir massiv”
  3. Tunga investeraren: Tesla kommer gå under
  4. 53-åringen som nyss gick i pension med 26 miljoner: Det här är det dummaste du kan göra med dina pengar
  5. Två killar från förorten har byggt ett monster som växer snabbare än Spotify – ”Vi har fått jobba dubbelt så hårt”

SENASTE VA