Fotograf: Nasa

Idag har vi förbrukat jordens resurser

Idag har människan förbrukat jordens årsbudget och resten av året måste vi låna för att konsumera. Men det finns ingen reserv att ta av.

Idag, den 19 augusti, inträffar Earth Overshoot Day. Det är den dag då mänskligheten har förbrukat de resurser som jordklotet skapar på ett år. Det är den ideella organisationen Global Footprint Network som i sin årliga rapport berättar att mänskligheten från och med idag börjar låna av jordklotet för att kunna fortsätta konsumera. Organisationen har kommit fram till datumet genom att jämföra människans uttag av naturresurser med jordens förmåga att regenerera dessa och att ta hand om avfall och föroreningar. 

Dagen infaller allt tidigare för varje år som går.
1986: 31 december
1995: 21 november
2000: 1 november
2010: 20 oktober
2011: 27 september
2012: 22 augusti
2013: 20 augusti
2014: 19 augusti

Även om Global Footprint Network inte vill att datumen i sig ska tas som exakta så betonar organisationen att det står klart att vår ekologiska budget har överskridits i många år och att skulderna nu börjar hopa sig. I dagsläget krävs det ett och ett halvt jordklot för att mänsklighetens konsumtion ska vara hållbar. Om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer mänsklighetens uttag att i mitten av århundradet motsvara vad två jordklot kan producera. 

LÄS MER.
Förra årets Earth Overshoot Day: "Jordens budget sprängd - vi fortsätter låna"

Trenden som ska minska resursslöseriet: "Snart är 55 miljarder prylar uppkopplade"


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium