Fotograf: TT

De vanligaste lögnerna i CV:et

Rekryteringschefer larmar att fler och fler ljuger i sina CV:n. Här är de värsta branscherna och de vanligaste lögnerna. Och den fräckaste: "Jag har vunnit en OS-medalj."

CareerBuilder, en av världens största internationella karriärssajter, intervjuade i början av sommaren 2188 rekryteringschefer kring lögner i kandidaters CV:n.

58 procent av alla rekryteringschefer hade någon gång upptäckt en lögn i en kandidats cv. Yngre är mer benägna än äldre att putsa till sina CV:n och branscherna där flest lögner har upptäckts är i tur ordning finansiella tjänster, turism, hälsovård och återförsäljning. 

Den vanligaste lögnen (57 procent)  är att kandidaten listat förmågor denne inte har. Därefter följer: ansvarsområden som har överdrivits (55 procent), anställningsdatum (42 procent), jobbtitel (34 procent), utbildning (33 procent), vilket företag den anställde har jobbat för (26 procent) och utmärkelser (18 procent).

Förutom datan samlades även anekdoter in. Bland de fräckaste lögnarna fanns en kandidat som sa sig ha vunnit en medalj i OS och en son som listade sin pappas meriter.

"Ibland upptäcker man flagranta lögner och uppenbart falsk information, men de flesta lögner är inte så enkla utan kräver lite efterforskning för att avslöjas", kommenterar CareerBulders vice vd Rosemary Haefner.

"Arbetssökande ska veta att idag bakgrundskollar nästan alla arbetsgivare kandidaterna innan de anställs. I fokus står anställningsdatum, titlar, utbildning och tidigare arbetsuppgifter", säger Haefner till Cnbc.

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  4. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  5. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  1. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  2. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  3. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  4. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  5. Frankrikes rikaste rycker ut med miljarder till brandhärjade Notre-Dame

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.