Fotograf: Wikimedia

Facebook stäms av 25 000 användare - bryter mot EU-lagar

Max Schrems leder stämningen och hävdar att företaget bryter mot flera EU-lagar. Han kräver att användarnas grundläggande rättigheter ska respekteras.

Integritetsaktivisten Max Schrems har nu samlat 25 000 personer för en grupptalan mot Facebook. Schrems hävdar att sättet företaget samlar data om sina användares beteenden strider mot EUs lagar. Dessutom säger han att Facebook sammarbetade med det amerikanska övervakningsprojektet Prism. Något som Facebook tidigare förnekat, fram tills att det nämndes i dokument som läcktes från amerikanska staten, skriver BBC.

Schrems samlade Facebookanvändare, som inte bor i USA eller Kanada, genom en app där de som önskade stämma företaget kunde anmäla sig. Ärendet är riktat mot Facebooks irländska dotterbolag som är ansvarigt för alla användare uatnför Nordamerika, rapporterar BBC.  

Facebook påstås bryta mot EUs integritetslagar genom att
...introducera Graph Search som tillåter användare att kartlägga hur andra användare beter sig på det sociala mediet.
...följa medlemmars handlingar via Gilla-knappar som inbäddats på externa hemsidor (kallat external website tracking)
...att ha möjligthet att dra slutsatser kring användare genom att analysera alla de interaktioner de har via sajten varje år.

Schrems vill ha 500 euro per person som anmält sig för stämningen, totalt 12,5 miljoner euro. De utlovade pengarna kan ha fått användare att anmäla sig, men Schrems säger att den främsta anledningen till stämningen är att ifrågasätta Facebooks bristande respekt för europiska lagar. "Detta är inte ett stort krig mot Facebook, utan snarare ett sätt att klyfta frågan vart vi är på väg och om de grundläggarna rättigheterna tas i respekt i Europa" säger han till BBC. Han menar att Facebook är utvecklat utefter USAs lagar, men inte anpassar sig efter de nationella lagar som gäller när man tar in användare från andra länder.

"Just nu känns det som att vi älskar att prata om att USA inte respekterar vår integritet i Europa. Men i verkligheten så gör vi ändå ingenting år det - vi klagar och sen går vi hem och dricker öl." säger Schrems till BBC. Det är dock inte första gången han stämmer Facebook. 2011 tvingade han företaget att lämna ut all information de samlat in om honom, skriver BBC. Han upptäckte då att de 1222 sidorna med information innehöll saker han trodde sig ha raderat och även saker han aldrig valt att faktiskt dela. 

Robert Bond, advokat på brittiska Speechly Bircham, säger till BBC att Schrems fall skulle kunna tvinga fram stora förändringar från Facebooks sida. 

För tillfället är fallet begränsat till de 25 000 målsägande Schrems redan haft kontakt med, men i framtiden kan han tänkas vilja bygga ut fallet och intresserade kan fortfarande anmäla sitt intresse här.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.