Fotograf: Wikimedia

Svenskarna som återvinner bomull - kan lösa krisen med klädavfall

Vi konsumerar ständigt mer kläder och majoriteten av det vi har på oss går direkt till soptippen när vi är klara med det. Nu har forskare på KTH, tillsammans med svenska företag, hittat ett sätt att skapa kläder helt av återvunnet bomull.

Forskare vid KTH i Stockholm kan nu återvinna bomull, textilfibret som står för nästan en tredjedel av världens textilkonsumption, rapporterar the Guardian. Upptäkten skulle kunna lösa krisen med växande berg av använda kläder på soptippar världen över och svenskarnas framfångar har hyllats av flera internationella tidningar. 

2010 konsumerade vi människor 69,7 miljoner ton kläder, en ökning på 47,4 miljoner ton jämfört med 10 år tidigare, enligt statistik från the United Nations Food and Agriculture Organisation (FAO). 2013 konsumerade varje person på jorden i snitt 10 kilo kläder, 2003 var siffran bara 6,7 kg. Denna siffra förväntas fortsätta växa i flera år till. Främst på grund av att befolkningen ökar och levnardsstandarden fortsätter höjas. Det stora problemet är att vi i dagsläget inte kan hantera de utslitna kläderna som slängs. Majoriteten av plaggen hamnar på soptippar och även om en del av avfallet används som tätning mellan väggar så slutar även detta upp på tippen när byggnader rivs, enligt the Guardian.

Forskarna vid KTH har sammarbetat med en rad olika svenska företag och i juni kunde de tillsammans presentera världens första klädesplagg helt i återvunnen bomull. "Skalbarheten för denna process är enorm" säger Henrik Norlin på re:newcell, företaget som skapade den första versionen av materialet, till the Gaurdian. "Teknologin tillåter oss att återvinna alla material som innehåller cellulosa."

Re:newcell förbereder sig nu för att bygga sin första återvinningsfabrik. Dit ska man frakta gamla kläder som rivs sönder och mals ner till en gröt. Gröten bryts ner till molekylnivå och omformas till fibrer som sedan blir tråd. I slutet av processen får man ett tyg av viskos. "Vi kan återvinna tyger som består av en mix av bomull och andra material, men vi får bäst resultat när vi återvinner rent bomull" säger Norlin till the Guardian. Den nya fabriken ska öppna inom de kommande 18 månaderna och Norlin säger att re:newcell kommer kunna processera 2000 ton gamla kläder varje år. Målet är att senare även bygga fabriker i England och Tyskland.

Re:newcell har redan knutit band till flera företag som kommer köpa företagets återvunna tyg istället för det tyg de använt tidigare. Ett av företagen är SKS Textile i Borås. Det var SKS som sydde den gula klänning som blev världens första plagg att komma ur denna process. Tidigare har ett av de stora problemet med återvunnet tyg varit att man i processen ofta använder sig av tungmetaller, men Norlin meddelar the Gaurdian att Re:newcells process är helt ofarlig. Däremot finns det kritiker som pekar på faktumet att viskos är betydligt svårare att återvinna, så återvinningen blir inte starten på en miljövänlig kedja. Ett alternativ är att kompostera utslitna kläder, något som är omöjligt i dagsläget på grund av de färgämnen som används. Därför efterlyses nu innovationer inom färgningsprocessen för textilier.

Andra företag som återvinner kläder är japanska Teijin, som polymeriserar polyester, och Levi's, som sedan flera år tillbaka använder förkastade tygbitar i nya klädesplagg.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST