Fotograf: Nati Hamik / Scanpix

Guide: "Så investerar du som Warren Buffett"

Fondförvaltare är inget för superrike Warren Buffett. Han väljer sina aktier själv utifrån några få enkla principer. Kan du göra som Buffett på den svenska marknaden?

Vi svenskar är bland de bästa i världen på att spara i fonder. Men får du verkligen valuta för avgifterna du betalar till din fondförvaltare? Sett över lång tid kan de äta upp en stor del av dina pengar.

Trots att det ofta är mycket mer lönsamt tvekar många inför att själv köpa aktier direkt i bolagen. En som däremot lyckats med sina aktieköp är miljardären Warren Buffett, som tagit fram en superenkel investerarprofil.

Så hur gör han? Grundprincipen i Warren Buffetts placeringsfilosofi är mycket enkel. Det handlar om att köpa bolag och behålla dem. Felet som vi andra gör är enligt Warren Buffett att vi ständigt köper och säljer och försöker pricka in börsens toppar och bottnar, vilket har visat sig vara omöjligt. 

Buffett låter sig helt enkelt inte påverkas av omvärlden, och går gärna mot strömmen. En månad efter Lehman-kraschen - när folk var livrädda för att köpa aktier - skrev Buffett  en debattartikel i New York Times med rubriken "Buy american, I am" . (köp amerikanskt, det gör jag).

I videon ovan beskrivs hans filosofi - och svenskarna som följer den.

MISSA INTE: "Han petar ner Bill Gates - blir världens rikaste"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST