Svenskarna har rekordmycket pengar på banken

Kinas skulbörda växer rejält, dyr nota för Vattenfalls tyska äventyr och nu är det fritt fram för siesta på jobbet. Dagens viktigaste nyheter på 3 minuter.

REKORDSTORT SPARANDE
Trots att bankernas sparräntor är lägre än på mycket länge har svenskarna aldrig haft så mycket pengar på banken. Samtidigt är också nysparandet i fonder rekordhögt. (Ekot)

LO KRITISERAR
LO ifrågasätter i en ny rapport om regeringen verkligen värnar den svenska modellen och anklagar regeringen för att ha försämrat villkoren för sjuka och arbetslösa.

STENA VILL MINSKA BEROENDE AV SJÖFART
För att minska beroendet av sjöfarten, som är förlusttyngd, vill Stena Investera 16 miljarder kronor i oljeborrning och nya hyresbostäder. Det uppger huvudägaren Dan Sten Olsson till Dagens Industri. (DI)

DYR TYSKLANDS-NOTA FÖR VATTENFALL
Notan för Vattenfalls kolkraftsbygge i Tyskland blir rekorddyrt efter att notan har stigit med 50 procent till 28 miljarder kronor. Flera miljarder har redan försvunnit genom realiserade förluster. (DI)

SÄKERT ATT INVESTERA I NORGE
Norge är det säkraste landet att investera i enligt senaste upplagan av fondjätten Blackrocks Sovereign Risk Index, BSRI. Sverige landar på fjärde plats efter grannlandet, Singapore och Schweiz. (DI)

LÄS MER: "Dessa länder är farligast att investera i"

FORSKARE SPÅR LJUS ARBETSMARKNAD
Forskare vid Federal Reserve ser "ett antal anledningar att vara optimistisk" om förbättringen på den amerikanska arbetsmarknaden efter en "markant nedgång" av långtidsarbetslösheten i år, såsom en sjunkande långtidsarbetslöshet (arbetslösa längre än sex månader), större stabilitet i arbetskraftsdeltagandet och en ökning av andelen sysselsatta.

MISSA INTE: "SD-anhängare mest negativa till arbetsmarknaden"

AUTOLIV-KONKURRENT PÅ VÄG TILL NEW YORK-BÖRSEN
Israeliska Mobileye, en konkurrent till Autoliv, noteras på New York-börsen i månadsskiftet juli-augusti. Bolaget förväntas bli värderat till knappt 24 miljarder kronor. (DI)

BANKERS KREDITFÖRLUSTER FALLER
Sex av de största kommersiella bankerna och konsumentlångivarna i USA rapporterade de lägsta kreditförlusterna på åtta år i det andra kvartalet, vilket reflekterar hårdare utlåningsregler efter finanskrisen. (FT)

KINAS SKULDBÖRDA VÄXER
Kinas totala skuld har klättrat till över två och en halv gånger storleken av landets ekonomi. Kvoten nådde 251 procent i slutet av juni, enligt estimat från Standard Chartered. (FT)

TORKA I BARCLAYS DARK POOL
Kunder flyr från Barclays så kallade dark pool i spåren av en stämning i vilken amerikanska kunder anklagar den brittiska banken för att ha misslett dem om högfrekvenshandel inom dess privata handelsplats. (FT, WSJ)

FRITT FRAM FÖR SIESTA I SEOUL
Från och med nästa månad blir det okej för stadstjänstemän i Seoul att ta en eftermiddagslur på upp till en timme, så länge de tar igen den missade arbetstiden och meddelar sin chef. Detta för att höja produktiviteten under de varma sommarmånaderna. (FT)

MISSA INTE: "Livet går inte ut på att vara anställd"

KINA OCH SCHWEIZ I CENTRALBANKSSAMARBETE
Schweiz centralbank ska inrätta en valutaswaplinje med den kinesiska motsvarigheten för att öka handeln och investeringarna mellan de två länderna, och sällar sig därmed till en rad länder som hoppas bli ett internationellt nav för handeln med den kinesiska yuanen. (WSJ)

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST