Analytiker oroliga inför Telia-rapport

Analytikerna spår sänkt helårsprognos för Teliasonera, och listar 4 faktorer som du måste hålla koll på i halvårsrapporten.

Teleoperatören Telia Sonera väntas visa en negativ organisk tillväxt för det andra kvartalet, vilket flera analytiker påpekar ökar risken för att ledningen måste sänka helårsprognosen.

"Vi tror att Telia Sonera kommer att återvända till organiskt intäktstillväxt under 2015, men vi räknar med en nedgång på 1,5 procent för 2014. Trots att detta innebär en viss prognosrisk, hävdar vi att en lägre försäljning redan ligger i marknadens estimat", skriver Handelsbanken i en analys inför rapporten.

DU HAR VÄL INTE MISSAT? "VD:n säljer aktier - för att finansiera villan"

Viktigt att hålla koll på i halvårsrapporten:

* Andra kvartalets ebitda-marginal väntas uppgå till 35,1 procent (35,3) och försäljningen spås bli 24.964 miljoner kronor (25.312), enligt SME Direkts sammanställning av elva analytikers prognoser.

* Den organiska försäljningstillväxten beräknas bli -1,1 procent, andra kvartalet efter att under första kvartalet varit -1,8 procent.

* Såväl analytiker som Telia Sonera självt har flaggat för att det finns en risk i bolagets helårsprognos om en organisk försäljning i nivå med 2013.

I samband med rapporten för det första kvartalet såg vd Johan Dennelind en något ökad risk avseende lägre intäkter hänförliga till hårdvaruförsäljning med låg marginal.

Analytikernas snittprognos ligger på en organisk tillväxt på -0,9 procent för helåret 2014.

Ebitda-marginalen för 2014 spås uppgå till 35,0 procent, i linje med Telia Soneras egen prognos om en marginal i nivå med fjolåret då den uppgick till just 35,0 procent.

* Telia Sonera rapporterar andra kvartalet enligt sin nya organisation, där de tidigare affärsområdena Mobilitetstjänster och Bredbandstjänster tas bort. I stället delas verksamheten upp i tre geografiska områden: Europa, Eurasien och Sverige.

Åtta av de elva analytikerna har en neutral/behåll-rekommendation på Telia Soneras aktie, två har köp/öka och en har sälj/minska.

Telia Sonera presenterar sin rapport torsdagen den 17 juli klockan 7.00 och klockan 9.30 inleds en webbsänd presskonferens.

 

AKTIETIPS: "Därför måste du sälja aktien - som alla älskar"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST