Så ska it-geniet lyckas med digital vård

Han är en av genierna bakom mediejätten Schibsteds stora kassako, men siktar nu mot nya mål - att skapa digitala tjänster i samhällsnyttans tecken.

"Staten har många saker som den skulle kunna öppna upp för innovation; juridik, skola, sjukvården, polisen. Här finns enormt mycket att göra. Tänk när vi kan göra tjänster som får barn att läsa och skriva 25 procent snabbare, crowdsourcade tjänster som gör att polisen löser 25 procent fler misshandelsbrott", säger Fredrik Jung Abbou, grundare av privatlånemäklaren Lendo i nya avsnittet av Startuppodden.

Fredrik Jung Abbou, Dennis Ahlsén och Thomas Hjelm grundade Lendo 2007 och sålde bolaget till Schibsted 2009. Senaste bokslutet omsatte Lendo 201 miljoner kronor och gjorde en vinst på 66 miljoner kronor.

Idag håller Fredrik Jung Abbou på att dra igång en startup inom sjukvård.

"Vi vill digitalisera vårdmötet. Det kommer bli en riktig vårdcentral, men man träffar patienten över nätet, över ett videomöte", säger han utan att vilja avslöja namnet på bolaget.

Fredrik manar till fler entreprenörer att ta sig an de stora samhällsfrågorna, och inte bara bygga coola digitala smala tjänster.

"Vi entreprenörer får mycket exponering nu, vi har ett vägval att göra. Ska vi göra plugins till en plugin till en plugin till typ Salesforce, eller ska vi försöka förändra saker på riktigt, inte sluta ge oss förrän vi revolutionerat till exempel musikbranschen, som Daniel Ek, eller när barnen blivit bättre på att läsa."

LYSSNA PÅ INTERVJUN I SPELAREN OVAN.

MISSA INTE: "Så bygger bröderna upp sitt geniala miljardbolag"

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.