1 av 6
Bildspel: Rösten du hör i Värvet tillhör den här mannen, Kristoffer Triumf. Klicka dig vidare i bildspelet för att se ett axplock av de som gästat honom i podcasten. Fotograf: TT

"Många skulle döda för att ha min livssituation"

Han ligger bakom en av Sveriges mest uppskattade podcasts, har haft Reinfeldt såväl som Timbuktu i studion och har lyssnare i över 190 länder. Veckans Affärer har träffat mannen bakom succépodden Värvet för att diskutera framgångsresan, hur mycket man tjänar på en podcast - och om man verkligen ska sträva efter att bli lycklig.

Den före detta reklamaren Kristoffer Triumfs framgångsrika podcast "Värvet" har gjorts i 128 avsnitt och laddats ned över 14 miljoner gånger. Den populära intervjupodden, som är en av de första stora poddarna som kör med traditionell radioreklam, ska nu få ett engelspråkigt syskon, "Värvet international". Triumf har bytt från att jobba som copywriter och vinna guldägg till att försörja sig på podcasten och kunna ta ut runt 32 000 kronor i månaden. Veckans Affärer har träffat podcastkungen inför den amerikanska satsningen.

Som jag minns det startade jag "Värvet" för att få roligare jobb i tv-branschen. För att bli lite mer synlig. Tittar man tillbaka så kan jag väl tycka att jag har varit lite för feg. Att jag var lite soffliggarröstare i mitt eget liv på något sätt. Det tog så oerhört lång tid för mig att ha modet att skapa något eget.

Jag är nog lite orolig sådär och njuter kanske inte i fulla drag. Men vad fan, ska man vara så jävla lycklig, är det något att stå efter? Jag tycker att man kan vara lite lagom lycklig. omställningen från att vara anställd och gå till jobbet och försöka vara duktig till att inte ha något jobb att gå till, till att vara min egen arbetsgivare har inte har varit helt lätt. Sedan förstår jag att det är jättemånga människor som skulle döda för att ha min livssituation. ochjag skulle inte heller vilja byta bort den.

Det är alltid kul om det fortsätter växa. Jag vill att det ska fortsätta att ge mig något att göra de här intervjuerna. jag ser ingen tendens till att det skulle avta, allt som har med "Värvet" att göra känns lätt. Sedan vill jag ju att det ska ge lyssnarna något också. Inte heller det verkar avta. Eller jo, kanske, jag är i alla fall rädd för att det ska göra det. Att folk ska tycka att det börjar bli en statisk intervjuform eller att de saknar kritiska frågor. 

Om man jämför "Värvet" med amerikanen Marc Maron, vilket är svårt för mig att undvika, är det otroligt mycket luftigare hos mig, det är mycket mer intervjuobjekt än jag. Jag tror att det kan vara en fördel. Att amerikaner kan uppskatta det. Sedan finns det ju en "idiot abroad" -aspekt också. Det tror jag att folk kan tycka är lite spännande, en david Hasselhoff-aspekt.

Det är väl inget att gräma sig över men jag hade nog inte gett reklambranschen tio år om jag hade fått leva om mitt liv. Då hade jag nog försökt bli komiker eller skådis eller något. Eller popstjärna. Något som låg närmare dit jag ville. 

Det här året är lite som en testperiod för "Värvet international". Är det så att den lyfter jättemycket, då får man väl överväga något slags dubbelt boende. Jag har ingen aning om man har råd, men då är det nog Los angeles som hägrar. Man kanske skaffar en sommarstuga i göteborg i stället, vem vet. det är ett experiment, så jag kan inte säga att det skulle vara ett misslyckande ifall jag måste lägga ner podcasten vid halvårsskiftet.

Aftonbladets Martin Aagaård kritiserade "Värvet" och skrev att podden "bygger på att inte konfrontera intervjuoffret alls". Jag tror att jag har varit kritisk också. Men jag tycker även att jag har varit ganska öppen. Säg att man går till en porträttmålare och beställer ett porträtt. Man får porträttet och så har porträttmålaren gjort en ful. Överdrivit de fula dragen och gjort min näsa väldigt stor, mitt långa ansikte ännu längre och har överdrivit mina kanintänder. Jag skulle inte tycka att det var så kul. Jag ser mig själv som den porträttmålaren, att jag försöker teckna ett porträtt. Men för mig är det inte så intressant attöverdriva den där vårtan eller göra hakan större, det finns det andra människor som gör.

Jag fingrar på avföljarknappen på Twitter när kritiken kommer från Aagård och andra. Men jag har blivit lite mer hårdhudad faktiskt. Det gör mig inte så mycket, som man skulle kunna tro. Jag har ändå upplevt en ganska rejäl hajp, jag har förstått att någon gång måste det komma en backlash. Det här var kanske något slags försmak. Jag har varit lite beredd på det.

Jag har ju en reklamarbakgrund, jag har jobbat med det i tio år. Jag vill att människor ska framstå som härliga och har sagt att jag vill bli kompis med dem jag intervjuar. Det ligger något i det, även om jag sade det lite för att provocera. Det är viktigt att det finns kritisk och granskande journalistik. Men det är inte det jag är satt på jorden för att hålla på med. Inte just nu i alla fall.

Att gå igenom lyssnarstatistik 
har varit väldigt, väldigt roligt. Första året satt jag hela tiden och kollade i vilka länder folk lyssnade. Jag tappade väl räkningen vid 190 länder. Sedan förstår ju jag att det är svenskar som är ute och reser, men ändå. Jag borde ju kunna hitta en ny publik. Sedan kanske jag inte slår ut de befintliga intervjupoddarna i Usa eller så. Jag är inte säker på att jag behöver det heller. 

Klicka dig igenom bildspelet ovan för att se exempel på några intressanta personer som intervjuats av Kristoffer Triumf i Värvet.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  2. Inflationssiffran som Ingves absolut inte ville se – får kronan att falla brant
  3. Proffsen hissar varningsflagg: 5 aktier du uppmanas göra dig av med direkt
  4. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  5. Ny rapport: Oldfluencer, vertikalodlare och klimatrevisor hetaste framtidsjobben
  1. De flåsar Tesla i nacken – här är elbilarna som är redo att köra om
  2. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  3. Börsens 10 billigaste aktier – varav en har uppsida på 70%, enligt proffsen
  4. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  5. SBAB: Räkna med att din bostad tappar i värde fram till 2022 – men kraschen uteblir

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.