Fotograf: TT

Ingen tv-avgift för din dator

En dator med internet är ingen tv, och därför måste inte innehavaren betala tv-avgift. Det slår en domstol fast - i strid med tidigare domar.

En dom i Högsta förvaltningsdomstolen slår fast att en dator med internetuppkoppling inte är något tv-mottagare. Det innebär att innehavaren inte behöver betala tv-avgift. Det rapporterar TT.

Tidigare har Radiotjänst tolkat lagen som att själv ägandet av en dator - oavsett hur den används - skulle medge skyldighet att betala tv-avgift. Den här linjen har flera domstolar gått på.

Högsta förvaltningsdomstolen menar dock att en uppkopplad dator inte är avsedd för att ta emot utsändningar - även om den kan.

Trots att SVT numera sänder sitt schemalagda programutbud på webben har Radiotjänst inte rätt att ta ut någon avgift enligt domen.

SVT:s vd Eva Hamilton väljer att inte kommentera beslutet, utan hänvisar till Radiotjänst. Radiotjänst uttrycker sin besvikelse över utslaget enligt TT. 

Målet som har tagits upp gäller en man i Lund som menar att han förvisso haft en dator med internetuppkoppling. Men inte i syfte att titta på tv. Både förvaltningsrätten och kammarrätten ansåg att han behövde betala tv-licens. Men i högsta instans fick mannen från Lund alltså rätt. 


NYHETSBREV


Kalendarium

SENASTE VA

VA Karriär