1 av 17
Bildspel: Anna Ryott, Swedfund, Sara Kullgren, Ulrika Årehed Kågström, Svenska Rödakorset, Hanna Hallin, Hennes och Mauritz.

Sommarmingel och valfrågor i fokus

Det gäller att få människorna med sig - inte mot sig. I valarbetet i sociala medier får dessutom miljoner människors tumme upp eller tumme ner gigantisk kraft. Åt båda håll.

Laura Olin var den första medarbetaren i president Obamas digitala team i valrörelsen 2008. Härom veckan berättade hon om de erfarenheterna för mentorerna och adepterna i Veckans Affärers och Novares mentorprogram på Grand Hôtel.

Mycket har hänt med social teknik sedan dess, menar hon, och illustrerar med att Apples allra första iPhone lanserades strax innan valkampanjen 2008. Människors agerande i sociala medier vuxit lavinartat. Men grunduppgiften i en presidentvalkampanj är densamma: få folk att vilja ge pengar, volontärarbeta och slutligen rösta på rätt kandidat.

De stora frågan är hur vi möjliggör och inspirerar människor att arbeta för oss. Det viktigaste är att behandla folk riktigt för de har mer makt än någonsin och är de inte med dig är de emot dig.

Då krävs politiskt ledarskap, vilket övriga gäster intervjuades om. Dessutom gjorde Marcus Oscarsson, TV4:s valexpert och adept i årets program, en snärtig analys av opinionsläget inför riksdagsvalet.

En förebild för socialdemokraternas ledare Stefan Löfvén är fotbollscoachen Tommy Svensson, vars metod han kan tänka sig praktisera: att krama spelarna till bättre prestation.

Ja, det ska man inte utesluta, jag är ganska kramig , svarade han på moderatorn Mia Odabas direkta fråga.

Centerledaren Annie Lööf konstaterade att det är i motgångarna ledarskapet utvecklas.

Jag har befunnit mig i motvind och uppförsbacke i tre år nu. Det har utvecklat mig oerhört .

En ledarskapsstyrka hon höll fram är förmågan att erkänna sina svagheter. Stefan Löfvén poängterade vikten av att ha folk som kan kritisera en och hålla en på rätt kurs.

Precis vad en mentor-adept-relation bör innehålla, enligt de Veckans Affärer talat med:

Meg Tiveus, mentor: Det viktigaste man kan ge en adept är perspektiv.

Jenny Bronueus, Viaplay: Jag har haft nytta av min mentors prioriteringshjälp.

Maaria Maartin-Vivaldi, Grant Thornton: Jag uppskattar få ett utifrånperspektiv och att någon utmanar mig .


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST