Fotograf: Simris Alg

Hon har hittat framtidens olja

Hon är forskare, finansmatematiker och entreprenör. Nu har hon ett bolag i algodlingsbranschen - och hon tror att alger kan bli den nya oljan. Så här tog sig Fredrika Gullfot dit.

JAG SÅG EN BBC-DOKUMENTÄR ...
... om kanadensiska forskare som hade lyckats få getter att producera spindelsiden i mjölken och på så vis fått fram ett helt överlägset starkt material. jag blev helt tagen och började storböla och kände bara att jag vill också forska. Dagen efter hoppade jag på en restplats i biomolekylär kemi vid Stockholms universitet och fortsatte sedan läsa till civilingenjör i bioteknik vid KTH. jag doktorerade och forskade vidare på enzymer i växters cellväggar.

De alger vi odlar på Simris alg, mikroalger, är encelliga växter, så på molekylär nivå är det samma sak.

JAG FLÖG DIREKT FRÅN MIN DISPUTATION ...
... hösten 2010 till en algkonferens i arizona för att presentera Simris alg för världen.

"Microalgae made in Sweden" hette mitt föredrag, ha ha. Vi landade ett uppdrag för en stor livsmedelskund, men min affärspartner blev tvungen att hoppa av för han skulle bli pappa och det funkade inte att vara entreprenör. Där stod jag plötsligt helt själv. Jag lyckades dock jaga reda på marinbiologen Gustav Knutsson som blev förste anställd i Simris alg. Vi gorde en omfattande omvärlds- och marknadsanalys, och bestämde oss för att satsa på omega-3.

DET VAR RENA SJÄLVMORDSUPPDRAGET ...
... när vi byggde labb och rustade växthus i Weibulls nedlagda anläggning i Hammenhög.

I oktober 2013 kunde vi presentera vår första omega-3-olja ur egen produktion.

Nu bygger vi lager för lanseringen som sker senare i år, kanske som årets julklapp. Vi kommer att finnas på gymmet, på smoothiebaren eller varför inte i modebutiken - där våra kunder finns. Det gäller att hitta bra återförsäljare att samarbeta med, som fattar vad vi håller på med och står för samma saker.

EN RISKKAPITALIST FRÅN LOS ANGELES ...
...var den första person jag pratade med i algbranschen, på en algkonferens i Tyskland.

När jag berättade att jag höll på att starta ett företag så var han på amerikanskt vis översvallande positiv: "That's great!!! Tell me more!!! " Det präglade mig att han trodde så starkt på min idé och jag har burit med mig det i ryggraden sedan dess.

I HÖSTAS LADE VI OM VÅR FINANSIERINGSSTRATEGI ...
... där vi tidigare kört på en rätt snäv ägarkrets.

Nu väljer vi att i stället satsa på spridning och satsar på notering på First North inom 12-24 månader. efter vårens nyemission har vi totalt tagit in 26 miljoner, mycket pengar och ett tecken på att investerarna förstått vår marknadspotential.

VI ANVÄNDER OSS AV FOTOSYNTESEN ...
... som är en av naturens allra häftigaste processer - att med hjälp av solens energi binda koldioxid ur atmosfären till växtlighet och producera syre som släpps ut i luften och som vi behöver för att andas. Våra alger kan ses som små soldrivna fabriker som producerar omega-3, ur nästan ingenting. Vi har knappt några råvarukostnader alls.

ALGER ÄR EN TEKNISK PLATTFORM ...
... som små soldrivna kemiska fabriker i miniatyrformat som helt naturligt producerar nyttiga ämnen och spännande nya material.

Man kommer att kunna byta ut fossilt baserade produkter med produkter från alger. Naturliga färgämnen är en möjlighet och det forskas för att kunna ersätta palmolja med olja från alger. Det är det här som gör att man kan bli helt kär i alger, de kan ersätta fossiloljan, de kan rädda haven och de kan rädda regnskogen. Det är en helt galet stor potential. Om fem år vill jag nog ha spräckt hundramiljonersvallen i alla fall. Ska man göra skillnad så håller det inte att sitta fast i en liten algfarm på Österlen.

Omega-3-marknaden är värd ...
... runt 30 miljarder dollar och växer med i snitt 8 procent om året. Samtidigt är fiskolja en begränsad resurs.

De marina omega-3-fetterna kommer från små alger som fisken får i sig. Det är smartare att odla algerna direkt.

Och det är precis vad vi gör.

DET VAR OERHÖRT HÄFTIGT ...
... att se hur algodling började bli ett allt större fält inom biotekniken, med allt från förnyelsebara bränslen till alternativ till antibiotika och livsmedel. jag snöade in så pass att jag tog tjänstledigt från min doktorandtid för att börja reka fältet. Till min stora förvåning fanns det ingen i Sverige som sysslade med omfattande algodling. Det satte sig på hjärnan att jag skulle bygga Sveriges första kommersiella algodling för produktion av omega-3, ett populärt kosttillskott.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.