Fotograf: TT

FI: Förbjud provision vid rådgivning

Finansinspektionen vill förbjuda all provision vid finansiell rådgivning. "Vi kommer att gå så långt vi kan med ett förbud", säger en chef på myndigheten. 

Finansinspektionen vill förbjuda provision vid all rådgivning kring finansiella produkter till konsument. Det skriver Fond & Bank från Svenska Nyhetsbrev.

Behov av bättre rådgivning om finansiella produkter, ökade krav på snabblåneföretagen och öppenhet kring bolåneräntan. Detta är några av slutsatserna i Finansinspektionens, FI:s, nya konsumentskyddsrapport som presenterades i dag på inspektionens Konsumentskyddsdag.
LÄS MER: "FI kräver bättre finansiell rådgivning"

FI har tidigare diskuterat ett provisionförbud och myndigheten ser nu ett behov av ett mer omfattande provisionsförbud för att lösa de intressekonflikter mellan rådgivare och konsumenter som provisioner skapar.

"Vi vill ha ett provisionsförbud för alla som ger rådgivning kring finansiella produkter till konsument oavsett vilket företag de jobbar på och oavsett om de är oberoende eller beroende rådgivare", säger Malin Omberg, chef för enheten Konsumentskydd, till Fond & Bank.

"Ett provisionsförbud skulle dock kunna få negativa konsekvenser, bland annat att antalet företag som erbjuder rådgivning minskar och att konsumenter som inte kan betala arvoden inte får tillgång till rådgivning", skriver FI i konsumentskyddsrapporten.

FI jobbar just nu med en konsekvensanalys. Hur långt de kan gå beror på regeringens ställningstagande i frågan vilket myndigheten hoppas klarnar till sommaren.

"Vi kommer att gå så långt vi kan med ett förbud", säger Malin Omberg.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST