Datorgenererad bild från Solar Roadways. Fotograf: Solar Roadways

Förvandlar vägnätet till enorm solpanel

Ett amerikanskt bolag har utvecklat en metod för att omvandla vägar till gigantiska solpaneler. Det öppnar upp för enorma mängder förnyelsebar, billig elektricitet.

Det amerikanskt bolaget Solar Roadways har utvecklat en metod för att förvandla vägar, parkeringsplatser, cykelbanor och andra plana ytor till solpaneler som genererar förnyelsebar elektricitet. Det rapporterar Business Insider.

Entreprenörsparet Julie och Scott Brusaw bakom Solar Roadways har arbetat i knappt ett decennium för att utveckla en solpaneler som är så robust att den tål vikten av lastbilar på upp till 100 ton. Det banar väg för smarta vägar med solpaneler.

Nu har de nått ett genombrott, skriver Business Insider. En särskild glasbeläggning på panelerna klarar inte bara tunga vikter utan även slitage från däck.

Enligt Solar Roadways beräkningar skulle den nya metodens toppkapacitet innebär att vägar med solpaneler producerade mer än tre gånger mer el än den som för närvarande konsumeras i USA. Materialet skulle även kunna ladda upp elektriska bilar som kör på vägarna samt smälta snö som fallit.

Projektet har delvis finansierats av USA:s myndighet för federala motorvägar, och uppmärksammades förra året av Google Moonshot, som arbetar med radikala nya teknologier. Förra året kom Solar Roadways till final i tävlingen World Technology Award for Energy som understöds av bland annat TIME, CNN och tidningen Science. 

Men än så länge befinner sig projektet i ett tidigt stadium. Solar Roadways satsar nu på att samla in 1 miljon dollar på crowdfunding-sidan Indiegogo för att gå från prototyp till produktion.

Solar Roadways uppger själva att de hellre tar in kapital från crowdfunding än från mer traditionella investerare, därför att vill behålla produktion och arbetstillfällen i USA snarare än att låta dessa outsourceas. 

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.