Teknikjätte köper in sig i svensk betaltjänst

Det svenska betaltjänstbolaget tar in pengar från en amerikansk teknikjätte, Apple bettar på hörlurar och omtalade Zalando växer så det knakar. VA:s Viktigaste på 3 minuter.

SEPARATISTER NOBBAR PUTIN
Separatisterna i östra Ukraina säger nej till Vladimir Putin och går vidare med söndagens omstridda folkomröstning om självständighet. Samtidigt börjar "modiga" investerare titta på Ukraina. (DI, SvD, DN)

INGA DANSKA PLANER LÄMNA SVERIGE
Danske Banks svenska och norska verksamhet är inte till salu, enligt vd Thomas F Borgen, utan tillhör tillsammans med Danmark kärnan i den danska storbanken. Det säger han som svar på DI:s artiklar. (DI)

LÄS ÄVEN: "Storbanken vill lämna Sverige"

IZETTLE TAR IN PENGAR
Betaltjänstbolaget Izettle tar in 360 miljoner kronor i en ny finansieringsrunda där bolaget värderas till 1,4 miljarder. Störst andel tar det brittiska riskkapitalbolaget Zouk, men även den amerikanska elektronikjätten Intel investerar. Det nya kapitalet ska enligt bolagets vd Jacob de Geer användas till att expandera på nya marknader, öka kundbasen och eventuella uppköp av närliggande tjänster. Vi växer väldigt aggressivt , avslutar de Geer. (DI)

LÄS ÄVEN: "De blir nästa bolag att utmana Izettle"

FI BANAR VÄG FÖR RÄNTESÄNKNING
Finansinspektionen tar ett fastare grepp om de svenska hushållens skuldsättning genom ökade kapitalkrav och höjda riskvikter för bankerna. Samtidigt skapar man förutsättningar för en sänkning av reporäntan. (DI, SvD, DN)

LÄS MER: "FI: 'tydlig skärpning för bankerna'"

NORDEASTRATEG TILL IKEA
Nordeas chefsstrateg Henrik Lundin lämnar banken för att jobba med tillgångsallokering och löpande portföljförvaltning på Ikea i Holland. (DI)

INVESTOR-MISS PÅ ALIBABA
Investor sålda sina aktier i e-handelsbolaget Alibaba, motsvarande en knapp procent av bolaget, redan 2004. Missen kan värderas till uppemot 90 miljarder kronor, eller nästan halva Investors börsvärde, enligt DI. Alibaba värderas till 1 500 miljarder kronor enligt Dagens Industri. Någon som gör ett rejält klipp däremot är jojomiljardären Son.

LÄS MER: "Jojomiljardären gör succéklipp när Alibaba noteras"

APPLE BETTAR PÅ BEATS
Apple är på väg att köpa Beats Electronics, hörlurtillverkaren och musikstreamingoperatören som grundades av musikproducenten Jimmy Iovine och hip-hop stjärna Dr Dre, för 3,2 miljarder dollar. (FT, WSJ)

35 MILJARDSAFFÄR GÅTT I STÖPET
Publicis Planerna om en sammanslagning mellan Publicis och Omnicom har brutit samman efter bolagets ledningar inte kunde komma överens samt skatte- och myndighetsproblem. En fusion bolagen emellan skulle skapa världens största reklambyrå. (FT, WSJ)

ZALANDO VÄXER REJÄLT
E-handelsbolaget Zalando, som Kinnevik äger till 36 procent, redovisar intäkter om 501 miljoner euro för det första kvartalet 2014. Det framgår av bolagets kvartalsredogörelse.

Analytikernas snittprognos för intäkterna låg på 478 miljoner euro, enligt SME Direkts sammanställning av prognoser från Kinnevik-analytiker.

Zalandos omsättning i det första kvartalet innebar en tillväxt om 35 procent i förhållande till motsvarande period 2013. Analytikerna trodde på 28 procent.

Prognoserna i SME:s sammanställning spände mellan 446 och 512 miljoner euro, eller mellan en tillväxt på mellan 20 och 38 procent, från fjolårssiffran 372 miljoner euro.

Zalandos omsättning växte därmed 52 procent under 2013. Under andra halvåret låg tillväxttakten på 39 procent, ned från första halvårets 72 procent.

Kinneviks delägda nätmodehandlare Zalando spår en fortsatt rörelseförlust 2014, om än lägre än 2013 års. Det framgår av fredagens Zalando-rapport.

"Inledningen på året har varit lovande, med en betydande förbättring i marginal för det första kvartalet jämfört med första kvartalet föregående år, så vi är på rätt väg med våra planer för 2014. Förbättringen i det första kvartalet understryker vår plan att ta ett viktigt steg mot, men inte fullt nå, positiv rörelsemarginal på koncernnivå 2014", säger Rubin Ritter, medlem i Zalandos företagsledning.

År 2013 blev Zalandos rörelsemarginal "något bättre än minus 7 procent", enligt tidigare rapporter.

Förbättringen under första kvartalet var främst driven av "ökad produktivitet inom logistik samt bättre marknadsföringseffektivitet och en bra start på vår och sommarsäsong", enligt bolaget.

LÄS ÄVEN: "Konstant rädsla på Zalando"

"RIV FLER HANDELSHINDER I EUROPA FÖR JOBBENS SKULL"
Det här går Moderaterna till val på: Skapa fler jobb med ökad öppenhet och frihandel, ha ordning i de europeiska statsfinanserna, underlätta för människor att bo och arbeta i andra europeiska länder och för människor utanför Europa att komma hit, skriver Fredrik Reinfeldt och fem EU-valskandidater för Moderaterna i en debattartikel. (DN)

DAGENS AKTIE
Nomura Equity Research inleder bevakning av MTG med rekommendationen köp. Riktkursen sätts till 338 kronor enligt en analys daterad 9 maj.

DAGENS HISTORISKA HÄNDELSE
9 maj 1873: Börsen i Wien kraschar och förebådar den långa depressionen.

DAGENS CITAT
Fast jag hade en miljon dollar i lön så kunde jag inte vara kvar Johan Lindeberg

LÄS MER: "Kunde inte vara kvar - trots miljoner i lön"

Meddelande från Berghs (Sponsrat):

INGEN MER VÄRDELÖS REKLAM TACK

Vi lever i en tid då strävan efter materiella ting minskar. Att inte konsumera är det nya svarta. Det tar sig i uttryck i hur gamla ting får allt högre status än nyproduktion och i hur matlagning allt mer handlar om att gå tillbaka till det ursprungliga. Rotfrukten har aldrig varit så trendig som nu och att konservera morötter är inte längre något mormor gör.

Samtidigt sitter det "Ingen reklam tack" på varannan ytterdörr. Så hur gör då en bransch vars främsta syfte är att öka konsumtionen? Även här gäller det att ta vad man har, och göra det bästa av det att addera något till produkterna och tjänsterna som tillsammans skapar ett större värde för konsumenten.

I år väljer Berghs School of Communication att uppmärksamma hur kommunikation kan addera det värdet i diplomstudenternas slututställning, som går under konceptet "Make it matter". Utställningen äger rum 24-25 maj. Läs mer på berghsgradshow14.se


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.