Fotograf: SJET

Glöm 3d - nu kommer 4d-printing

Knappt har vi vant oss vid 3d-printing förrän nästa revolution är här. Storbanken Citi Research räknar med att 4d-printing med sina många nya användningsområden är den teknologi som kommer att förändra världen mest framöver.

Knappt har vi vant oss vid 3d-printing förrän nästa steg i utvecklingen är här: 4d-printing. Forskaren Skylar Tibbits vid elituniversitet MIT i USA tillsammans med Stratsys och Autodesk ligger långt framme i det som toppar storbanken Citigroups analysavdelning Citi Researchs lista över teknologier som kommer att förändra världen.

Den fjärde dimensionen innebär att tid, eller förändring, adderas till de befintliga tre dimensionerna. 4d-printing innebär att en 3d-skrivare används för att skriva ut "smarta material", som sedan formar eller konstruerar sig själva när det är lämpligt. Se exempelvis videon ovan som visar hur smarta material från en 3d-printare formas till en oktaeder.

4d-printing skulle exempelvis kunna användas inom sjukvården. Olika implantat skulle kunna opereras in och få sin riktiga form först när de är på plats. Tekniken öppnar även upp möjligheten för anpassningbar infrastruktur, exempelvis vattenledningar som ändras i storlek beroende på vattenvolymen. Tibbits menar att 4d-printing tillåter robotlika egenskaper utan att blanda in komplex elektromekanik.

Tekniksajten Gizmodo skriver att andra möjliga användningsområden är kamouflagematerial som anpassar sig efter omgivningen eller, mer spekulativt, tillfälliga broar och vägar som reparerar sig själva. Tekniken har väckt det amerikanska försvarets intresse. Army Research Office har investerat 855 000 i forskning relaterade till den nya tekniken, enligt Gizmodo.

Än så länge är dock teknken i sin linda och det återstår mycket arbete och forskning för att komma i närheten av dessa tillämpningar.

Tibbits och teamet har lagt upp ett antal videos som visar potentialen.

Nedan finns en bild från Tibbits videos.

 

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.