1 av 6
Bildspel: BILDSPEL: Klicka vidare för plus och minus på de 5 hetaste startupstäderna. Eller läs artikeln nedan. Fotograf: Wikimedia

Världens just nu hetaste startupstäder

Det kokar av nystartade teknik- och internetbaserade företag runt om i världen. Och svenskar bygger inte längre bara bolag i Stockholm. Vi tar tempen på de fem mest tongivande globala entreprenörshubbarna just nu. Fem städer som har växt till framstående internationella metropoler för entreprenörer, IT-folk och investerare.

STOCKHOLM - SPOTIFY HAR SATT RIBBAN
Stockholm har kläckt världssuccéer som Spotify, King och Mojang. Och det lockar inte bara entreprenörer utan också investerare.

"Stockholm är kanske den mest intressanta platsen för uppstartsbolag just nu utanför USA", säger Anton Johansson, grundare av köp- och säljtjänsten Osom.

LÄS ÄVEN: "De nya svenska nätmiljardärerna jagar Kamprad" 

"Och den största anledningen är kvaliteten, inte mängden. Vi har ett fantastiskt track record just nu och det finns inget som säger att vi inte lyckas hålla det. " Själv sålde han nyligen Osom till Nybytt. se och har nu lanserat ett nytt webbfokuserat elbolag med fast pris abonne mang.

Han menar att den senaste tiden har det lossnat i Stockholm, vilket beror på att många duktiga entreprenörer startar bolag av hög kvalitet och att det finns allt bättre tillgång på kapital.

"De två faktorerna har accelererat enormt de senaste åren", säger han.

Många av mest omtalade uppstartsbolagen i Stockholm drivs av personer som har arbetat inom andra uppstartsbolag. Denna generationsväxling är också något som spelar in för återväxten.

"I dag är det före detta tradedoublers och stardolls som driver Spotify och Izettle med flera. Liksom det är före detta spotifyare som driver Lifesum, Lookback och Tictail. För varje generation uppstarter skapas nya entreprenörer som varit med på resan", säger han och konstaterar att antalet nya företag bara ökar.

"Det är en acceleration utan dess like och samtidigt ökar även intresset från investerare. Amerikanska Sequoia har tre investeringar i Stockholm - Stardoll, Klarna och Truecaller - vilket säger ganska mycket bara det. "

Staffan Helgesson är partner på riskkapitalfirman Creandum och menar att det inte bara är nackdelar med att svenska staten inte bryr sig om entreprenörsbolag.

LÄS ÄVEN: "Helgesson: Vi backar gärna de som fäller bankerna" 

"De företag som överlever i en hård värld blir starka. Jag tror däremot på att bygga ramverk. Sverige och Stockholm har tjänat på några väldigt bra politiska initiativ som pc hemma och NMT-nätet.

Dessutom har Sverige en bred industriell bas inom IT. Vi har har haft allt från tillverkning av halvledare till tjänster. Så är det inte i Helsingfors.

Och definitivt inte i Berlin", säger han.

Omgivningen är viktig och han poängterar värdet av ekosystem genom att jämföra Nokia med Apple.

"Nokia missade att bygga ett ekosystem runt sig med bolag som de ibland köpte och ibland samarbetade med. Men de missade ännu mer att bygga ett ekosystem runt sina telefoner. När den första Iphone kom tyckte alla att det var en skittelefon. Och det var den. Men poängen var ekosystemet runt den", säger han.

Stockholms startup-scen:

â–ºSUP 46 STARKARE TILLSAMMANS
Startup Power of Sweden SUP 46 är ett av många initiativ där uppstartsbolag går samman och delar på kontorsutrymmen. Här sitter bland andra betaltjänsten Mondido, tjänstförmedlaren Taskrunner, mötesapplikationstjänsten Mobilimeet och Safello, som tillverkat världens första bitcoinbankomat.
LÄS MER: "'Entreprenörsmorsan' fixar nya företag" 

â–ºTECH MEETUP FÖR ENTUSIASTERNA
Uppstartskonsulten Tyler Crowley har rekryterats av Stockholm Buiness Region för att skapa en arena för uppstartsbolagen. Skämtet på det månatliga eventet STHLM Tech Meetup som arrangeras vid Slussen är att det krävdes en amerikan som kom till Stockholm för att få det att hända.

â–ºSTING TOPPAR VÄRLDSRANKINGEN
Stockholm Innovation & Growth Sting är en accelerator som startade 2002 och som varje år tar in ett dussintal bolag i sina sex olika tillväxtprogram. Sting ägs av Stiftelsen Electrum, bakom stiftelsen står bland andra Stockholms stad, KTH, Ericsson och ABB. Enligt researchinstitutet UBI Index är det världens fjärde bästa universitets inkubator. Sting har 79 bolag som fortfarande är aktiva och som tillsammans omsätter cirka 800 miljoner kronor.
LÄS MER: "Så säljer du din idé - expertens tips" 

â–º328 affärer med bolag stationerade i Sverige har genomförts av riskkapitalister sedan början av 2010, enligt Pitchbook, en affärsdatabas för riskkapital och private equity.

â–º88 uppstartsbolag finns i Stockholm, enligt Startuplocation. com. Enligt karttjänsten Sthlm Digital finns 156 digitala företag i Stockholm liksom 16 investerare med kontor i staden och 11 mötes platser för uppstartsbolag. 

BERLIN - GALNA IDÉER PÅ SILICON ALLEE
Pengarna räcker länge i billiga Berlin. Hit kommer entreprenörer från hela Europa för att etablera sig, i synnerhet sådana som ännu inte rest mycket kapital.

Även om riskkapitalisterna flyger in till något av de cirka 400 event som hålls varje år är inte många av de stora riskkapitalfirmor på plats.

Och investerarna är samstämmiga: företagsidéerna här är lite mindre allvarliga, lite mer kreativa och kanske inte de kommersiellt mest gångbara.

Ett par stora förvärv har det ändå blivit.

2010 förvärvades Brands 4 Friends för 1,3 miljarder kronor och Citydeal för 1,2 miljarder kronor, samt Dailydeal 2011 som gick för 1,2 miljarder kronor.

Citydeal drevs av Rocket Internet, det tyska internetbolaget som delägs av Stenbecksfären och som gjort en affär av att kopiera andra framgångsrika internetbolag och lansera tyskspråkiga versioner. Institutionella investerare har satsat stora belopp i Rocket Internet. Bland vissa riskkapitalister finns synen att deras framgångar har haft negativ effekt på kreativiteten då det visat att kopior haft större framgångar än originella affärsidéer.

Berlins mest kända uppstartsbolaget är svenska Soundcloud, som avslutade sin fjärde finansieringsrunda då man fick in cirka 393 miljoner kronor. Bolaget, som hittills fått 804 miljoner kronor, värderas till 4,6 miljarder kronor.

Men entreprenörer och investerare väntar ännu på Berlins stora genombrott - ett stort internationellt förvärv av en affärsidé härifrån. 

Berlins startupscen

â–º 
1 550 miljoner kronor, eller 173 miljoner euro, i riskkapital fick de Berlinbaserade uppstarts bolagen 2012.

â–º 16 tusen kvadratmeter består The Factory, en campus för nystartade och mogna teknikbolag, av. Här finns bland andra Soundcloud, Mozilla och appbolaget 6 Wunderkinder.

â–º ROCKET INTERNET STARTADE ALLT
Bröderna Oliver, Marc och Alexander Samwer startade Rocket Internet 1999 och är i dag baserade i Berlin och München. De anses vara några av världens mest framgångsrika internetentreprenörer efter att ha byggt bolag som sålts till Ebay, Groupon och Rupert Murdochs News Corporation.

Kritiker kallar dem för klonare - själva kallar de sig för världens största internetinkubator och driver i dagsläget över 75 portföljbolag i över 50 länder. Bolagen har stort fokus på ehandel, sysselsätter över 25 000 och har en årlig omsättning på över 30 miljarder kronor. Om de går med vinst framgår inte. Generellt är informationen ytterst begränsad trots att de bland sina ägare har börsnoterade Kinnevik. År 2012 reste man 7 miljarder kronor för att bland annat bygga varulager och lagersystem för Zalando.

â–º STÅR I KÖ FÖR BOOTCAMPELEVERNA
Startupbootcamp är ett nätverk inom vad som enklast kan beskrivas som en entreprenörsutbildning med fokus på praktik. Förutom i Berlin finns det i Amsterdam, Köpenhamn, Dublin, Einhoven, Istanbul och Israel. Företagen står på kö när de årligen håller sina rekryteringsdagar.

Entreprenörer lockas med stöd från 46 mentorer som oftast dessutom är investerare. Mot att de lämnar över runt 8 procent av sina aktier får de också ett litet startkapital motsvarande 135 000 kronor.

â–º SILICON ALLÉE
kallas internetklustret kring Rosenthaler Platz där kaféet Sankt Oberholz är en viktig samlingsplats.

 
LONDON - SKATTEPARADISET

Skattelättnader lockar både de riktigt stora och de förhoppningsfulla till världens finansiella centrum London.

"Som investerare är det betydligt svårare att arbeta här än i Stockholm och Berlin. Det är svårt att hitta rätt, du måste träffa många fler bolag för att hitta de exceptionella", säger Harry Briggs, partner på riskkapitalfirman Balderton Capital som investerar i bolag i tidiga skeden. Över hundra investeringar har gjorts och firman förvaltar cirka 14 miljarder kronor, vilket gör dem till en av de stora i Europa.

London har stor närvaro av andra branscher och det är där han ser möjligheter hos uppstartsbolag. "Det finns en bra potential inom finansiell teknik och reklambaserad teknik. Och det börjar bli en hubb för e-handelsbolag."

Den brittiska huvudstadens storlek innebär att ekosystemet bland entreprenörsbolagen inte är sammanhängande som i Berlin och Stockholm, menar han, men poängterar att det från politiskt håll händer bra saker.

"Det finns mycket mer affärsänglar i London nu än för tre år sedan."

London har också attraherat de stora internetbolagen. Google med sitt stora kontor vid King's Cross och Facebook har 100 utvecklare på plats. Ett av de mest omtalade bolagen är den danska restaurangtjänsten Just Eat som ska till börsen snart och som väntas få en god värdering.

"Ett annat bolag är King", säger han och konstaterar att det finns en rad andra - spelbolagen Moshi Monsters och Natural Motion, det sistnämnda förvärvades av Zynga för 3,4 miljarder kronor. Och Deep Mind, ett företag inom artificiell intelligens som Google köpte tidigare i år för 2 miljarder kronor.
LÄS MER: "King gör börsdebut - rasar direkt" 

Den stora pengarullningen och ett ökande antal bolag innebär att lokalhyrorna ökat kraftigt enbart senaste två åren, även i Shoreditch som varit ett nav för många bolag. Harry Briggs konstaterar att företagen tvingas flytta längre ut från stadskärnan, men framhåller ändå stadens attraktionskraft.

"Är man runt 20-30 år och singel är det en fantastisk stad. De vill vara här för att det händer så mycket och de är redo att göra uppoffringar. Och det är fortfarande möjligt att leva billigt här." 

Londons startupscen:

â–º SHOREDITCH ÄR HETAST
IT-klustret har kallats Silicon Roundabout eller Tech City och har sitt främsta fokus i området Shoreditch. De tre senaste åren har regeringen gjort en rad åtgärder riktade för att stödja branschen, vilket gjort att många utländska giganter ökat sin närvaro. På plats finns Facebook, Google, Twitter, Amazon, Cisco, Intel och Microsoft. Svenska spelföretaget King och Spotify har också stora kontor här.

â–º UPPSTARTSVISUM ...
Efter att alldeles för få entreprenörer kvalificerade sig till att få så kallat uppstartsvisum har brittiska staten nu sänkt kraven. I dag krävs endast att bolaget fått en investering på 50 000 pund för att grundarna ska få etablera sig i landet.

â–º ... OCH SKATTELÄTTNADER
Seed Enterprise Investment Scheme riktas till investerare som förvärvar nya aktier i bolag med mindre än 25 heltidsanställda för upp till 100 000 pund som mot inkomstskatt kvittas till 50 procent. Entrepreneurs' relief innebär att entreprenörer som gör en exit kan få reducerad skatt på endast 10 procent upp till 10 miljoner pund. 


SILICON VALLEY - DEN AMERIKANSKA DRÖMMEN 

Först, störst och vackrast. I Silicon Valley finns idéerna, talangerna och riskkapitalet. Och en stenhård konkurrens.

"Här får du tillgång till väldens mest kompetenta mentorer och investerare och här finns de mest erfarna serieentreprenörerna som är glada att få dela med sig. Mängden pengar som investeras i uppstartsbolag i Silicon Valley överstiger alla andra regioner i världen."

Adiba Barney är entusiastisk. Det är hennes jobb. Hon är vd för SV Forum som tillhandahåller oberoende information om regionen och som når över 20 000 av de viktigaste tankeledarna, ventureinvesterarna, innovatörerna och vd:arna i Silicon Valley.

Sedan tillägger hon:

"Konkurrensen är stenhård, tempot är extremt högt och minst tio andra uppstartsbolag har exakt samma lösning som du. Även om miljarder dollar investeras i uppstartsbolag här varje år är det bara runt 1 procent av pitcherna som resulterar i en investering."

Peter Arvai, vd och medgrundare till Prezi som säljer en molnbaserad presentationsplattform för att underlätta kommunikation, är en av dem som tycker att fördelarna uppväger nackdelarna.

När han bodde i Sverige grundade han Omvard.se som samlar data från behandlingsresultat från sjukhuspatienter.

Han menar att för att bygga ett globalt företag behöver man se till att vara framgångsrik på världens största marknad.

"Spotify och Skype har visat att det går att starta företag från små marknader. Men de är också exempel på att det krävs närvaro i USA för att bli framgångsrik på den amerikanska marknaden", säger han.

Bill Reichert, vd på Garage Technology Ventures i Los Altos, en fond för sådd- och early stagefinansiering av unika teknikbolag, tycker att den största fördelen är tillgången till talanger.

"Oavsett vilken bransch du befinner dig i har Silicon Valley den främsta koncentrationen av människor som kan ge dig kloka insikter. Och alla erfarna entreprenörer, ingenjörer, ängelinvesterare, kunder, partner, jurister, affärsutvecklare och konsulter är extremt tillgängliga. Man kan träffas över en kaffe och sen hålla kontakt via mejl. Här finns också den främsta tillgången till alfa- och betakunder och tidiga partner. Om du vill testa din produkt eller tjänst på smarta användare hittar du dem här. "

Men han varnar också för den stenhårda konkurrensen:

"Alla ljuger. Ditt nätverk hemma är troligen mer pålitligt. Och allting är dyrare. Bostad, transporter, talanger, mat. Människor som redan bor här kan få dessa saker till grossistpriser.Nyanlända betalar detaljistpriser. Det ger dig en konkurrensnackdel från dag ett. " 

Silicon Valleys startupscen:

â–º FÖRVÄRVEN ÖKAR
Antalet förvärv eller fusioner under de första tre kvartalen 2013 steg till 1 300 vilket kan jämföras med 1 100 året innan.

â–º RISKKAPITALET FLÖDAR
Venture capitalinvesteringarna steg till knappt 40 miljarder dollar under de tre första kvartalen 2013, från cirka 35 miljarder dollar 2012.

â–º MJUKVARA ÄR HETAST
Mjukvarubolagen fortsätter att attrahera kapital. De fick 44 procent av investeringarna under de första tre kvartalen 2013, upp från 38 procent 2012. Bioteknik ökade sin andel till 11 procent medan industri/energi minskade till 6 procent.

â–º 19 194 personer immigrerar till Silicon Valley varje år. I området bor 2,92 miljoner och snittlönen är 107 395 dollar/år.

â–º AFFÄRSÄNGLARNA FLOCKAS (Källa: Startup Genome)
Finansiering 4 kv 2012
affärsänglar 25 %
vänner och familj 22 %
superängel, mini-vc 12 %
venture capital 16 %
självfinansierat 13 %
inkubator 6 %
accelerator 5 %
bank 1 %

â–º 39 % av alla amerikanska venture capitalinvesteringar 2013 skedde i Silicon Valley. 

HELSINGFORS - SAUNAEFFEKTEN
Nokias kris är en del av förklaringen till Helsingfors uppsving. Sauna, Slush och statsbidrag är tre andra.

"Människor från hela världen kommer till oss för att jobba. Bland våra femtio anställda har vi folk med tio eller elva olika nationaliteter", säger Jonas Guest, vd på Rightware som utvecklar användargränssnitt till framför allt bilindustrin.

"Diskussionen kring uppstartsbolag är betydligt mer positiv nu. Startup Sauna har gjort ett jättebra jobb, inte minst med Slush som drar enormt mycket intresse. Under de senaste åren har det blivit en positiv spiral med stor hjälp av framgångarna med bolag som Supercell och Rovio. "

Rightware ligger i Esbo, Helsingfors grannkommun som länge dominerats av Nokia.

Här finns Aaltouniversitetet liksom de stora teknikföretagen Nokia, Intel, Nvidia, Ricoh och de nya stjärnorna som Rovio och Supercell. Det blir naturligt att mindre teknikbolag hamnar i närheten.

Här finns också Startup Sauna, acceleratorn som hjälper lovande uppstartsbolag att bli redo för nästa steg. Sedan starten 2010 har 109 företag passerat och tagit in över 36 miljoner dollar i finansiering. Som en del av programmet åker de bästa teamen till Silicon Valley.

När vd:n Juha Kokkola besökte SUP 46 i Stockholm för att möta entreprenörer och erbjuda de mest spännande teamen att komma till Helsingfors lovade han:

"De team som kommer till Startup Sauna kan på en månad få ett nätverk som annars skulle ta år att bygga upp. " Ordförande Ilkka Kivimäki säger:

"När 51 procent av Supercell såldes till japanska Softbank för 1,5 miljarder euro blev vd:n Ilkka Paananen en nationalhjälte i likhet med våra stora sportstjärnor. Och Rovio och 'Angry birds' visade att det går att bygga ett globalt företag och ett världskänt varumärke. Nokia har tappat sin kungakrona. Det pressade ekonomin och var dåligt då, men nu tillför det många erfarna människor i nya konstellationer. En kreativ disruption."
LÄS MER: "Anställda blir superrika när finskt spelbolag köps"

Helsingfors startupscen:

â–º SKYSQL TOG IN MEST Sedan januari 2013 har finska Skysql, som startades av grundarna till Mysql, genomfört den största finanseringsrundan på 20 miljoner euro. Övriga bolag högt på listan är Grand Cru, Valkee, Canatu, Forendo Pharma, Next Games, Kiosked och Mentor.

â–º SLUSH SAMLAR innovatörerna Under två dagar i slutet av november möts de mest framträdande bolagen i Nordeuropa och Ryssland i Helsingsfors. Med över 7 000 besökare, 1 200 bolag, 150 vcfinansiärer och 350 journalister har den finska uppstartsmässan Slush befäst sin plats som Nordens viktigaste mötesplats för nya innovativa bolag. 

â–º 129 miljoner euro fick 172 finska bolag i tidiga venture capitalinvesteringar under 2013. Det kan jämföras med 80 miljoner året innan och med de 130 miljoner som staten satsar.

â–º 130 miljoner euro om året investerar statliga Innovationsfinansieringsverket i startupbolag. "Vi tar 600 investeringsbeslut per år i bolag som är under 6 år gamla", säger chefen Jukka Häyrynen.

â–º 90 000 € per år kan man få en bra ingenjör för i Finland. Det kan jämföras med 75 000 euro i Kina eller 150 000 euro i Silicon Valley 


---
Den här artikeln publicerades ursprungligen i magasinet. Klicka här för att utan kostnad provläsa ett nummer av Veckans Affärer.    

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST