Fotograf: TT

Musk stoppar ryska raketer i USA

Elon Musk och hans SpaceX vinner en seger när de stoppar amerikanska köp av ryska rymdraketer. Ryssarna menar att USA:s rymdindustri nu får förlita sig på trampoliner istället.

En amerikansk domstol godkände under onsdagen superentreprenören Elon Musk och hans raketföretag SpaceX begäran att hindra amerikanska företag från att köpa ryska raketmotorer. Det skriver arstechnica.

Förbudet gäller specifikt United Launch Alliance som är ett joint venture mellan Boeing och Lockheed-Martin som tillhandahåller obemannade raketer till NASA och andra amerikanska myndigheter.

Det var vid en presskonferens förra veckan som Elon Musk, vd och grundare till rakettillverkaren SpaceX, kritiserade USA:s regering för förfarandet vid upphandlingar med privata företag som säljer rakettjänster. Musk menade att SpaceX inte ges en rimlig chans att vara med och tävla.

Dessutom hänvisade SpaceX till att konkurrenterna köper in raketmotorer av typen RD-180 från NPO Energomash, ett företag som ägs och kontrolleras av den ryska regeringen. Den ryske regeringsföreträdaren Dmitrij Rogozin är ansvarig för den ryska rymdindustrin och omfattas av de amerikanska sanktionerna mot ledande ryssar till följd av Ukraina-konflikten. I en inlaga menar SpaceX att denne Rogozin potentiellt kan tjäna pengar på försäljningarna av RD-180 till amerikanska företag, skriver arstechnica.

När sanktionerna först offentliggjordes skrev Rogozin ironiskt på sin Twitter att USA i framtiden får försöka transportera sina astronauter till ISS med trampoliner. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST