2 av 5
Bildspel: JONAS HOMBERT ÅLDER: 27 år UTBILDNING: KTH, Stockholm School of Entreprenurship KARRIÄR: Grundare och vd Jaycut, chef mjukvaruutveckling Blackberry Fotograf: Elisabeth Ohlsson Wallin

Affärsänglarnas nya drömprojekt

Det nya svenska riskkapitalet kommer från de egna leden. Den senaste generationen affärsänglar är trots sin ungdom erfarna supernätverkare och i allt fler fall riktigt kapitalstarka. Veckans Affärer presenterar de hetaste spelarna i Stockholms uppstartsvärld.

Under året förväntas flera av Stockholms uppstartsföretag ta steget in på USA-börserna Nasdaq och NYSE, och de stora amerikanska riskkapitalfonderna har klippkort på Stockholmsflyget.

Bakom utvecklingen finns inte bara en stark kultur av öppenhet och nätverkande.

Efter ett antal lyckade företagsaffärer finns det också en växande grupp uppstartsveteraner, blivande affärsänglar och blivande serieentreprenörer som är på jakt efter nästa affärsidé med eget kapital på fickan.

De möts på Stockholm Tech Meetup som måste vara ett av Sveriges mest omtwittrade event.

Seminariet med efterföljande bar hålls någon gång i månaden, och konferensmiljön på Hilton Slussen ger en stämning någonstans mellan en (mycket) informell jobbmässa och kapitalmarknadsdag.

Men här köar de som är något och de som vill bli något inom Stockholms snabbväxande ITsektor för att få en plats för att höra på scensamtal om tekniktrender och se färska företag presentera sig för riskkapitalister.

I början av mars bjöd Stockholm Tech Meetups grundare Tyler Crowley upp Alan Mamedi och Nami Zarringhalam på scenen. De ligger bakom Truecaller som Veckans Affärer utsåg till ett av Sverige hetaste uppstartsbolag redan förra våren.

Truecaller låter användarna dela med sig av sin telefonbok för att få tillgång till katalogtjänster eller blockering av försäljarsamtal.

I början av februari offentliggjordes att True caller fått in färskt riskkapital från Sequoia Capital som med tidiga investeringar i ITgiganter från Apple till Airbnb ses som en av de viktigaste riskkapitalfonderna i världen.

"Det är som en födelsedagspresent till oss alla", säger Tyler Crowley, och vänder sig mot publiken.

Han menar inte bara till ITföretagen, utan alla som bor i Stockholm.

"Det här händer inte i London, det här händer inte i New York. Och inte i Berlin." Det handlar om ekosystemet. Det är nämligen inte bara Sequoia Capital som står bakom den nya investeringen i Truecaller.

Klarnagrundarna Sebastian Siemiatkowski och Niklas Adalberth, har också gått in som investerare, trots att de fortfarande är engagerade i uppbyggnaden av sitt eget företag.

"Det är som i Dalen. Det finns smarta pengar", säger han.

"Det är en cykel som finns i väldigt få städer i världen. Och ju fler framgångsrika börsintroduktioner det blir, desto fler miljonärer blir det som vill hjälpa till. " Sedan vänder han sig mot Alan Mamedi och Nami Zarringhalam igen.

"Jag ger er två år", säger han.

"Och sedan är ni tillbaka här på scenen.

Den omtalade Dalen är så klart Silicon Valley, som fortfarande är födelseplatsen för oproportionerligt många snabbväxande företag. När man försöker förklara att en region kan vara så dominerande inom innovation och ekonomisk utveckling under över 50 år räcker det inte med närheten till Stanford och mycket riskkapital. Entreprenörskapsforskaren Steve Blank är en av dem som framhållit Silicon Valleys kultur av att dela med sig, det som kallas "pay it forward". Alla halvledaringenjörer som ätit på samma lunchställen och programmerare som hängt på samma datalabb på Stanford har haft lätt att nätverka både som före tagare och innovatörer. Eftersom livs cykeln för uppstarter är kort är det också viktigt att bygga och behålla relationer utanför den arbetsplats man har just för tillfället.

Redan på 1970-talet var det också etablerat att toppcheferna tog telefonsamtal och höll möten med intressanta entrepre-"en ny generation som tagit lärdom av den första dotcomboomen och är fler och mer affärsvana än för 15 år sen. " Informella mötesserier som organiseras genom sajten meetup.com. Här kan man hitta generella nätverk för IT-folk, men också mycket specialiserade möten för programmerare och designer.

Ett välkänt exempel är att Intels grundare och vd Bob Noyce blev mentor till en mycket ung Steve Jobs.

Den sista byggstenen i ekosystemet är en kultur av att framgångsrika affärer lett till nya investeringar när medarbetarna löser in sina optioner och säljer sina aktier.

I ett ekosystem räcker det inte bara med pengar och inte bara med entreprenörer och inte bara med duktiga marknadsmänniskor och utvecklare. Man behöver alla delar. " Det säger Henrik Torstensson som i dag är vd på Lifesum, som fram till för någon månad sedan hette Shapeupclub och liksom True caller var med på listan över Veckans Affärers hetaste entreprenörsbolag 2013.

Han är en av Stockholm Startups verkliga allstars, som utöver engagemanget i Lifesum är ängelinvesterare i till exempel Video Plaza och Brisk.io. Han har, liksom många av de tongivande aktörerna, skaffat sig nätverk och erfarenhet genom viktiga roller inom tongivande företagsbyggen som Stardoll och Spotify.

Men det som är spännande är att man kan ha flera roller. Silicon Valley är överlägset alla andra ekosystem, där finns alla delarna. Grundare, finansiärer, professionella uppstartsmänniskor och tekniker. I Sverige mognar just nu många fler av delarna i systemet men det tar sin tid att etablera. I Sillicon Valley grundades HP 1939, halvledarindustrin på 1950-talet och riskkapitalbolaget Sequoia som är en verklig grundpelare i ekosystemet 1972.

"Vi ligger inte 25-30 år efter längre men det är klart det tar tid att nå dit", konstaterar Henrik Torstensson. Alan Mamedi på Truecaller förväntar sig att ängelinvesterare med egen erfarenhet av att bygga tillväxtbolag är ett fenomen som Stockholm kommer att se ännu mer av om ett par år.

"När vi rekryterade i San Francisco talade vi med säkert femton personer som alla hade jobbat på någon av giganterna som Groupon, Yahoo eller Twitter. De hade jobbat ihop en aktiepost, och sedan gjort en liten exit. De hade alla investerat någonstans.

Så ser det inte ut i Sverige. Men det finns många som varit med hela resan med till exempel Klarna och Spotify och har optioner och är aktieägare. Det blir väldigt spännande om nu Spotify börsintroduceras.

Då kommer det att bli en hel del miljonärer i Stockholm som vill ge tillbaka till ekosystemet. Klarna är ett jättebra exempel, där både Niklas och Sebastian verkligen engagerar sig i kommuniteten. Sebastian Siemiatkowski och Niklas Adalberth kommer från Handelshögskolan och Stockholm School of Entrepreneurship, som liksom KTH blivit viktiga nätverk för groende entreprenörskap.

På 10 år har det skapats många nya tillväxtföretag som drivs av tjejer och killar mellan 25 och 45.

Det är en ny generation som tagit lärdom av den första dotcomboomen, de är både fler och mer affärsvana än för 15 år sedan och de som lyckats har adopterat en kultur av att ge vidare, coacha och investera.

"Jag ser utvecklingen på marken när jag undervisar entreprenörskapsstudenter på Handels och KTH", säger Karl Wennberg, docent och ansvarig för en ny studie om affärsänglar som sammanställts av forskningsinstitutet Ratio.

"Det finns gott om kapital och villiga mentorer när vi har entreprenörstävlingar på högskolorna. Men det är främst ett storstadsfenomen och inom vissa branscher. I resten av Sverige ser vi tyvärr att det informella riskkapitalet går ner. " Ratiostudien visar att affärsänglarna spelar en allt viktigare roll för tillkomsten av nya företag när till exempel bankerna blivit försiktiga efter finanskrisen.

Dagens affärsänglar tar betydligt större risker än andra investerare och har blivit mer professionella.

Rapporten visar också att antalet kvinnliga affärsänglar ökat, något som Karl Wennberg tror kommer att bli ännu tydligare när fler tillväxtföretag säljs eller börsintroduceras. Alan Mamedi är öppen med hur Stockholms ekosystem och kompetenta tidiga investerare varit för Truecaller.

"När vi startade 2009 var det en liten insats som behövdes ekonomiskt, för oss var kompetensen minst lika viktig. Den första tiden hade vi ingen ledningsgrupp, utan styrelsen fungerade som ledningsgrupp. Investerarna fungerade som mentorer och kunde leda oss i rätt riktning. "

"Vi får redan i dag mejl och samtal från entreprenörer, och vi försöker hjälpa så mycket vi kan och har tid med. Samtidigt, har vi fått in 120 miljoner i riskkapital, och då får man ännu mer ansvar för sitt eget bolag. Men i framtiden ser jag fram emot att kunna hjälpa andra entreprenörer på heltid. Både med råd och med pengar."

Och potentialen finns att skapa något mer än framgångsrika snabbväxare.

Johan Jörgensen, som har erfarenhet både som entreprenör och riskkapitalist är i dag styrelseordförande i Fundedbyme som håller på att ta förra årets snackis, crowdfunding, från hobbyfinansiering till seriös investeringspartner för nyföretagare.

Han har också engagerat sig i Atelier Slice som driver mat- och stadsutvecklingsprojekt.

"Det är helt kopplat till vårt unika ekosystem och Stockholms möjliga roll som världens främsta talangmagnet. Vi underskattar konsekvent miljöns betydelse för tillväxt och dynamik", menar Johan Jörgensen.

"Människor dras till intressanta miljöer där det finns andra intressanta människor. Och därefter dras jobben och investerarna till de intressanta människorna." Silicon Valley har ett överlägset klimat och massor av heta företag, men det är också en gigantisk förort som får dem som kommer till Stockholm att dra efter andan för att det är så vackert här och för att de kan få en intressant och fungerande stad omkring sig.

"Lyckas vi fullt ut kommer det att flöda in talanger och Stockholm blir den nya tidens Silicon Valley. Misslyckas vi så lämnar alla talangerna och Stockholm blir i stället en internationell motsvarighet till Enköping.


LAGBYGGAREN - LOUISE ERIKSSON

Louise Eriksson är redan på god väg att bli en superstjärna inom Stockholms uppstartsvärld. Genom att satsa stenhårt på att toppa laget i sitt nya app-projekt har hon nått en rekordsnabb expansion och direkt fått in kapital som räcker till en USA-etablering.

"Att kallas veteran är något jag inte känner mig bekväm med. För det ska man ha åstadkommit mer, ha bättre kunskap och ett längre track-record.

Som tur är har jag detta att se fram emot och just nu i stället inspirerande veteraner att lära mig av. " Faktum är i alla fall att Consortio Fashion Group AB, ägare av bolag som Haléns och Bubbleroom, förvärvade hennes första bolag innan tjugoettårsdagen och hon som grundare och vd för annonsnätverket Adprofit etablerat sig som en innovativ och affärsmedveten entreprenör.

Ändå har Louise Eriksson gett sig på ett nytt projekt - att revolutionera hur man tränar ihop med andra. Den snabbt växande appen Vint sätter träningssugna i kontakt med stödjande instruktörer: från professionella personliga tränare till privatpersoner som helt enkelt vill dela med sig av sin träningsglädje.

Vint är en kombination av klassisk personlig träning där man möts öga mot öga, och den nya världens delningsekonomi. Att en svensk app siktar på den amerikanska marknaden är inte ovanligt, men Vint gör det ovanligt tidigt. Redan ett knappt halvår efter lanseringen.

Ett stort intresse från riskkapitalister har gett Vint resurserna att satsa från början.

I januari tog bolaget in totalt 12 miljoner kronor i kapital från bland andra riskkapitalbolagen Creandum och DN Capital, samt affärsänglar som David Giampaolo som är medgrundare till gymkedjan 24 Hour Fitness och gjort zumba till ett globalt begrepp.

"Jag tror att till 95 till 98 procent så bygger intresset och våra möjligheter att få in riskkapital på att vi som bygger Vint har rätt erfarenhet", säger Louise Eriksson.

När hennes förra bolag Adprofit började mogna efter uppstartsfasens snabba beslut tog hon nämligen erfarenheterna med sig och satsade allt på att bygga ett nytt, bättre bolag - med det bästa laget.

"Jag såg att det skulle bli svårt att göra saker på ett nytt sätt på Adprofit, och att det skulle vara lättare att genomföra för en ny vd. " Tidigare hade hon inte alltid gjort så mycket av riskanalys, utan mer bara kört på.

"Det har gjort att man kommit i gång snabbt, men också gått på flera minor. Nu vet jag mer om vad man ska lägga in i analysen före start, vad som är jobbigt under den första tiden och hur man inventerar sina egna styrkor och kompletterar med rätt personer i teamet. " Det var en av de starka drivkrafterna till att hon ville göra om.

"I ett nytt bolag skulle jag kunna sätta kulturen till 100 procent redan från början." Så hon började prata med folk.

"Det går faktiskt att ta för sig och be om råd och bolla idéer. Det är sällan någon tycker att man stjäl deras tid. En av dem jag pratade med som ett teknisk bollplank var Leo Giertz. Jag kände honom inte så väl, men hade hört talas om honom. Han är en av medgrundarna till Wrapp där han jobbade ihop med min pojkvän. Jag bjöd helt enkelt på lunch och berättade att jag ville starta ett nytt bolag med en stark och skalbar produkt som kan växa snabbt. Vi satte oss ned och bollade och i dag är han en av mina medgrundare i Vint. Men hade det inte blivit något hade det bara kostat mig en lunch. " Louise Eriksson menar att man som entreprenör kan nätverka varje dag i veckan i Stockholm, men att det kan vara svårt att hinna samtidigt som man har ett operativt ansvar.

"Jag är sjukt dålig på att gå på event och konferenser. Jag tycker det tar tid och de kontakter man skapar är sällan de som blir riktigt viktiga om man inte tar tag i det själv. " Däremot framhåller hon den nya trenden som börjar bli vanlig i Stockholm att entreprenörer bjuder in till mindre middagar.

Sådana mindre tillställningar ska man försöka bli inbjuden till och ta rygg på. Och det kan vara bra att gå på after work och fester på ställen som Knackeriet och Sup 46. Det är mer avslappnat och ger mer om man vill träffa folk. " Grundarteamet i Vint har Louise Eriksson utökat med namnkunniga uppstartsmänniskor som teknikchefen Magnus Hult från Spotify och Wrapp, och Arvid Janson från Hoa's Tool Shop. Planen var att grundarna själva skulle finansiera uppstarten, det som kallas bootstrapping.

"Jag fick med mig ett team där många är superduktiga. Det skulle inte gå att finansiera dem under uppstartsfasen på något annat sätt än att alla är lika ägare och satsar lika mycket. Så det var inte en fullfjädrad plan att ta in riskkapital. Men det liksom bara rullade på. " 


SUPERNÄTVERKAREN - HEIDI HARMAN 

Adventures in Startupland är titeln hon valt för sin blogg, den sammanfattar bra supernätverkaren Heidi Harmans senaste decennium. Hon är förvånad över att inte fler vågar starta företag.
"Även om du misslyckas är det svårt att bli hemlös i Sverige."

Heidi Harman har drivit upp egna projekt som springihopsajten Runalong.se, samtidigt som hon konsultat inom inter aktionsdesign, pr och projektledning i både Stockholm och London.

I vår breddar hon nätverket ytterligare med en flytt till San Francisco och håller just på att slutföra det sista pappersarbetet.

Samtidigt har hon arrangerat en (API) föreläsningsserie på Berghs och som medgrundare är hon mitt i förberedelserna för vårens Geek Girl Meetup, en gör-det-självkonferens för kvinnor som gillar teknik och innovation. Och så håller hon på att starta en rekryteringssajt för kvinnor inom IT och teknik.

Enligt Heidi Harman så har de senaste årens snabba utveckling för framför allt IT-företag i Stockholm gjort att det växt fram nya sätt att starta och driva företag där den extrema snabbrörligheten inte bara är ett tecken på exploderande teknikutveckling, utan också ett sätt att arbeta med till exempel produktutveckling.

"Man blir bättre och bättre på att döda sina älsklingar ju fler projekt man gjort. De första driver man alltid lite för länge. Jag tror på kvalitet och en pragmatisk approach.

Man kan testa en minimalistisk produkt, och kolla om någon vill betala för den. Får man inte in pengar och når målsättningen måste man gå vidare. " Uppstartsmiljön har alltid varit bra på att vara öppen, och dela misstag snabbt.

Det handlar inte bara om fysisk närhet, att man delar samma arbetsplats som inkubatorer eller Sup 46, utan det handlar också om att utvecklarna pratar med varandra.

"Även om vd och grundare håller tyst om vad de håller på med kommer de som arbetar med samma teknik att ställa frågor och så förstår man vad de håller på med. Har man satsat på en serverlösning som inte fungerar så säger man det om någon hör av sig och frågar hur det går. Nätverken blir porösa, och idéer kan korsas med varandra. " Snabbheten och öppenheten gör nätverkandet till en grundläggande del av företagsbyggandet.

"Det är internets anda att använda nätet för att nå ut och kommunicera. En naturlig utveckling av det är att man breddar sitt nätverk. Innan träffades man inom nätverk som Handels, men nu kan man hitta fram till spetskompetensen inom det man verkligen vill ha, och återigen, man kan testa om det fungerar. " Att den som sedan lyckas skapa ett kapital tar steget från mentor till såddfinansiär eller affärsängel ser Heidi Harman som naturligt.

"Det har alltid funnits individer som har pengar. Min uppfattning är att det rört sig om väldigt små summor jämfört med andra länder men det är väldigt kul att många vill investera. " Förslagen om skattelättnader för den som vill återinvestera tycker hon är ett jätte bra sätt att hantera den utvecklingen som gör det lättare att få ett dynamiskt näringsliv.

"Sverige är ändå det land som följer tätast på London gällande IPO:er inom tech, och det skapar ju förutsättningar för fler unga investerare. Det ska bli kul att se vem som gör vad med vem när det skapas större kapital. Jag tror det kommer att bli ringar på vattnet och fler och fler företag som kan växa eftersom man lärt sig hur det går till på till andra stora uppstarter som exempel Spotify. " När fler åker till USA och gör bra saker där så tar de också med sig kunskap hem - om de kommer hem.

Hon menar att Stockholm har ett väldigt bra klimat för uppstartsföretag, och hävdar sig bra mot London och Berlin.

Det talas en del om att det är fler börsintroduktioner på gång i Stockholm än i andra europeiska huvudstäder, men det hänger också ihop med att Stockholm alltid haft ett väldigt IT-tungt klimat.

"Vi var väldigt tidiga med fiber, internet och mobilteknik vilket gör att vi har en teknik där man får lattja lite mer. Sverige är också bra på offentligt stöd, både regionalt och nationellt. Det systemet fungerar. " Hon är generellt förvånad över att folk inte vågar starta ännu fler projekt.

"Även om du misslyckas är det liksom svårt att bli hemlös i Sverige. I värsta fall har man lite mindre pengar en period."


"TRYGGHET ÄR NÄTVERK" - JONAS HOMBERT 

Trygghet för dagens entreprenörer är inte kopplad till pengar utan till nätverk och kunskap, menar Jonas Hombert. Efter att ha sålt sitt bolag Jaycut till Blackberry kan han nu bidra med alla tre. 

"Det är som att komma ut ur en lång relation. Har man varit gift i sju år vill man inte gifta sig igen veckan efter", säger Jonas Hombert, som kallar sig "entrepreneur in transition" på Linked in. För tre år sedan sålde videoredigeringstjänsten Jaycut till Blackberry.

Sedan dess har han arbetat två år med mobil video inom Blackberry innan han hoppade av.

Men han skyndar som sagt långsamt med nästa projekt.

"Jag ser en styrka i att sätta erfarenheterna i perspektiv för att se vad man kan göra bättre och vad man vill göra. Inte nödvändigtvis vad som är nästa miljardbusiness", förklarar Jonas Hombert strax innan han ger sig ut på en lång resa till Nepal. Är din framtid att skapa ett nytt bolag från grunden, eller kan du tänka dig att hoppa på någon annans affärsidé?

"Jag är öppen för båda. Jag utesluter inte att jag kan gå in i ett hyfsat tidigt skede, kanske i en grupp med färre än tio anställda om det klickar 100 procent med teamet och produkten. " Jaycuts produkt var en IT-tjänst som hade en global marknad. Men det innebär inte nödvändigtvis att Jonas Homberts framtid finns inom den nya appekonomin.

"Det som lockar med teknik är möjligheten att ta något och antingen göra det radikalt billigare eller tillgängligt för en ny målgrupp. Och det är fortfarande en mycket stor majoritet av Stockholms uppstartsföretag som sysslar med traditionell IT. Men det måste innebära att det finns en gigantisk outnyttjad potential genom att tillämpa tekniken i andra branscher", resonerar han.

Jonas Hombert tror inte heller bara att det handlar om att vara först. Jaycut gjorde det möjligt att videoredigera utan att ladda ned programvara till den egna datorn och arbetade alltså i molnet långt innan begreppet fanns.

"Men det var inte inte så att vi förutsåg hur molnet skulle fungera. Vi utvecklade en tjänst som vi tänkte att folk skulle behöva. Det var mycket tur och tajmning. " Det är lätt att glömma att finska Rovio släppte 47 spel innan "Angry birds". Så det kan vara intressant att fundera på vilka produkter som ses som misslyckanden nu, men som kan bli allmänna i framtiden. Vad är ett framgångsrikt bolag?

"Det är lätt att man fastnar i att jämföra hur mycket riskkapital man fått, eller hur många användare man har, men inget av detta indikerar framgång.

För mig är framgång ett hållbart bolag, och det kräver en sund ekonomisk grund. " Jonas Hombert har inte avslöjat hur mycket pengar affären med Blackberrys ägarbolag RIM handlade om, men det är tillräckligt för att han själv ska kunna ta på sig rollen som finansiär för sitt nästa projekt.

"Jag är beredd att gå in med startkapitalet själv, inte upp till trettio anställda kanske men väl över tre. Det kan finnas stora fördelar med att få med en riskkapitalist som Northzone eller Creandum tidigt men att själv stå för såddkapitalet ger stor frihet och snabbrörlighet. " Och han har helt klart fått mersmak.

Dagen efter att affären med Blackberry var klar satt han på ett kafé och åt frukost och gjorde ett tankeexperiment: Hur skulle han välja mellan att sitta här med alla lärdomarna från företagsbygget, eller med alla pengarna?

"Det var inte ens en fråga för mig att jag välja lärdomarna. Det är väldigt utmanande att bygga företag, och alla erfarenheter är inte roliga . Men även om det blir flera projekt som innebär att jag gör av med en del pengar så är jag trygg i erfarenheterna. Och jag kan ju alltid gå till en ängel för nästa projekt. Tryggheten är inte kopplad till pengar. Trygghet är nätverk och kunskap. " 


AFFÄRSÄNGEL MED EXTRA ALLT - ERIK MELLSTRÖM BYRENIUS

Affärsängeln Erik Mellström Byrenius varnar alla entreprenörer för risken att fokusera mer på finansiärernas krav och att klara nästa finansieringsrunda, än på att bygga en fungerande verksamhet.

Den för studenter bekanta frustrationen över att inte kunna beställa pizzor över nätet utmynnade inte bara i en e-handelslösning, utan också i en egenutvecklad hårdvara.

Erik Mellström Byrenius grundade Onlinepizza.se med sina studiekamrater på universitetet i Linköping. När Onlinepizza 2012 köptes upp av tyska Delivery Hero för över 250 miljoner kronor var man marknadsledande i Sverige, Polen, Finland och Österrike.

"Jag drev bolaget under många år och det var jätteroligt. När jag sålt det arbetade jag vidare som vd, men när jag kände att jag hade gjort tillräckligt inom bolaget så började jag fundera på vad ska jag göra härnäst", berättar Erik Mellström Byrenius.

Han valde att försöka hjälpa andra entreprenörer med tips och kapital snarare än hoppa på helt eget, nytt projekt.

"Dels för att jag fått göra en häftig resa som var otroligt kul och jag vill att många fler ska få den möjligheten. Men det är också ett sätt för mig att lära mig mer och bli inspirerad av andra branscher, andra affärsmodeller och människor som tror på andra saker än jag tänkt på."

Han är sedan i oktober engagerad i två bolag, ett i Stockholm och ett i Berlin, men fortfarande i uppstartsfasen.

"Jag hoppas lyckas plocka bolag där jag kan hjälpa till med erfarenhet och kontakter, men det är också väldigt viktigt för mig och många andra att teamet är så pass starkt att det inte är beroende av änglarna."

Bolagen har han hittat genom gemensamma bekanta. Det är ofta så det går till.

"Man sitter sällan och googlar efter företag, men det kanske man borde göra i högre grad. Det finns säkert bolag där ute som man inte hittar och som inte förstår att de borde leta efter änglar eller andra investerare. Det är faktiskt lite underskattat att ta spontan kontakt. Vi som är eller varit entreprenörer vill gärna dela med oss av tips och råd. Det värsta som kan hända är att personen inte har tid, menförvånansvärt många tar sig tid. "

Ett framgångsrikt företagsbyggande handlar inte bara om bästa affärsidén, utan också om att bygga ett bra lag. Med en mognare entreprenörsmiljö finns även i Stockholm möjligheten att från början vara mycket strategisk.

"Optimalt är det kanske också två, tre grundare. Det är bra att ha minst en annan grundare att diskutera med. Det kan samtidigt vara en nackdel att vara för många, och det blir svårt att få saker gjorda", menar Erik Mellström Byrenius.

Det han tittar på i teamet, efter grundarna, är att det måste finnas en person som kan bygga den produkt man behöver skapa. Det är en också fördel om det finns en person som inte enbart är fokuserad på produktutvecklingen och kan tänka mer på sälj och marknadsföring.

"Det är också intressant vad man omger sig med för rådgivare, och hur man ser på vad man behöver av kompetens och extra rådgivning."

Det behöver inte bara vara personer som varit entreprenörer, men någon som kan branschen bra kan öppna dörren till många potentiella kunder i ett tidigt skede.

"Klart att det är bra. Jag ser också ett stort värde i att ha med sig en person som gjort resan tidigare."

Samtidigt går bolagen som behöver riktigt mycket pengar sällan i första hand till affärsänglar utan till riskkapitalbolag.

"Men jag tror att det är farligt att bara fokusera på att ta in så mycket pengar som möjligt, och därför gå direkt till riskkapitalbolagen. Det finns också en risk med att ta in för mycket pengar från början, man fokuserar mer på finansiärernas krav och att klara nästa finansieringsrunda, än på att bygga en fungerande verksamhet."

Att skaffa mer pengar, tycker Erik Mellström Byrenius, ska vara en bieffekt för att man vill växa en fungerande verksamhet snabbare och inte ett mål i sig.

"Jag säger inte att man inte ska ta med riskkapitalbolag på ett tidigt stadium men tror att det är bra att ta med även änglar i första rundan eftersom de har andra erfarenheter och krav. Jag tror också att riskkapitalbolagen ser fördelen och att änglars personliga engagemang och erfarenhet sänker risken."

Erik Mellström Byrenius framhåller också hur viktigt det är för nystartade företag att dra nytta av varandra, till exempel genom att sitta på en startup-hub som Sup46, där man inte bara delar arbetsplats utan också erbjuds ett stort utbud av gemensamma aktiviteter.

"Samtidigt som jag började se mig omkring öppnade Sup46 officiellt och jag ser vad det gjort för Stockholms startups.

Det har redan hänt jättemycket. Bara det att SUP46 har stor nog lokal och tillräckligt många entreprenörer för att skapa atmosfär, och de har bra partners."

Stockholm har i dag generellt en stark informell struktur av seminarier, mingel och luncher där det händer väldigt mycket för den som vill lära känna nystartade företag.

"Under tiden jag drev bolag hade jag skygglapparna på och fokuserade 100 procent på den verksamhet jag drev. Då var det svårt att hinna gå på entreprenörsträffar och få koll på vad som händer i Stockholm. Med mer tid gick det snabbt att få en bättre inblick och jag blev väldigt välkomnad av Stockholms startupmiljö" 

---
Den här artikeln publicerades ursprungligen i magasinet. Klicka här för att utan kostnad provläsa ett nummer av Veckans Affärer.   


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST